-

Värejä...S

Safraniinit kts. safraniini omalla sivullaan.

Sang de buf (sang-de-bouf)

Tumma verenpunainen (ransk. häränveri) keramiikassa käytetty kuparioksidipohjainen lasitus. Kiinalaisissa posliineissa 1700-luvun alkupuolelta lähtien.

Saponilakka

[ruotsi saponlack · saksa Zaponlack]

Selluloidin tai nitroselluloosan liuos, jossa on liouttimena asetonia, amyyliasetaattia tai eetteriä.

Satiinivalkoinen

[englanti Satin white · ranska blanc satin · italia bianco satin]

Kalkkivärijauhe. Kipsin ja alumiinihydroksidin seos, hyvin hienojakoinen ja kirkas valkoinen pigmentti. Pigmentti ei ole kovin peittävä ja on vahvasti emäksinen. Käytetään mm. valkoisen kiiltopaperin pinnoitukseen, mutta koska se on melko kallista ja hankala käsitellä, uudemmat paperinpinnoitepigmentit ovat usealta osin korvanneet sen.

Saunders-blue, sanders-blue

Tullut ranskankielen sanasta cendres bleues. Kalsinoidusta lapis lazulista - ultramariinista - valmistettua väriä; myös kuparikarbonaatista valmistettua sinistä.

Saxon green

» Saksinvihreä

Scarlet 3B

[englanti acid alizarin red B, acid chrome red A]

[PR60, MR9, D&C red#2 (ext), CI 16105]

Atsoväriaineen punainen (barium)lakka (C17H9N2Na3O9S2) Keksitty 1902.

Myyntinimiä mm. acid anthracene red G, acid chrome red A|B, alizarine acid|eniacromo| hispacrom|kenachrome| pontachrome|superchrome .red B, alizarine chrome red BG, azochromol telesio red, beacon red, ((sanyo) brilliant) carmine 3B, brilliant lake B|PBB, chromacid fast red 3B, chrome fast|siloton .red 3B|P, dainichi pigment scarlet 3B, diamond fast red BT, diamond red BHA, eriochrome red PE(1), fenakrom red R, hudson|lighthouse|salicine .chrome red B, irgasol red 3BNS, java chrome red PE, kiton fast scarlet 3B, kromon geranium lake, lake|oralith|silotermo .scarlet B, lithosol scarlet 3BI, magracrom red A, monochrome red 2GL, monosol scarlet 3B(S), omega chrome red SB, pigment scarlet 25A(D)|3B|829|CP-1394, resamine pink 3B, scarlet toner H3B, solochrome. leather pink B|red [B|BS], syton fast geranium 3B, tertrochrome red AB, versal scarlet 3BBA

Schyttkelta

[saksa schttgelb]

Keltainen väriaine, jota saadaan sekoittamalla alunaa ja lietettyä liitua väriresedan, keltamarjojen [NR13] tai keltapuun uutteeseen. Käytetään silkin, villan ja paperin värjäykseen.

Serratulaani

[saksa Serratulin · hollanti serratuline]

Väritön, emäksellä käsiteltynä muuttuu keltaiseksi serratuliiniksi. Saadaan väriläätteen (Serratula tinctoria) lehdistä ja juurista.

Setoglaucine

[PB9, BB1, CI 42025]

Väriaine keksittiin 1896, käytössä edelleenkin.

Muita nimiä mm. blue 6G, brilliant blue 6G, cyanine blue 6GN, basic blue DSC|G|6G, basic cyanine 6G, lithosol blue 6G, methanaminium, methylene turquoise JSA extra, new fast green 3B, primocyanine 6GX, rhoduline blue 6G|CG|6GA, setogalucine O, setoglaucin

Setocyanine

[PB3, BB5(b), CI 42140]

Monohydrokloridiväriaine (värjäysaine ja pigmentti) keksittiin 1896, käytössä edelleenkin.

Muita nimiä mm. acronol brilliant lake blue A, astrarhoduline | brilliant | calcozine | genacryl | rhoduline .blue 5B, astrazon blue B (VAN), azure blue B, basic blue Z, brilliant. basic | peacock blue R | glacier blue, eljon sky blue toner, hidaco caribbean blue, irgalite azure blue TCR, lithosol blue G, primocyanine BX

Shungiitti -->

Sideriinikeltainen, rautakromikeltainen

[englanti yellow iron chromate]

Kreikan sana sideros merkitsee rautaa.

Kohtalaisen hyvin peittävä, voimakas väri (FeCrO4), jonka täyteaineena on käytetty usein poltettua kaoliinia. Rautakromaattia. Väriä valmistettiin rautakloridista saostamalla sitä kaliumdikromaatilla. Käytetty lähinnä lasin, keramiikan ja emalin värjäykseen. Nykyään tarpeeton väri.

sideriitti
Pigmenttikuva (sideriitti) Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla

Sideriitti, rautasälpä

[englanti siderite; vanhoja nimityksiä sparry iron, spathic iron]

Kreikan sana sideros merkitsee rautaa.

Rautamalmia (FeCO3), jota louhitaan mm. Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Suomessa sideriittiä esiintyy mm. Lapissa. Se on yleensä väriltään vaalea kellertävänruskea, mutta voi epäpuhtauksien vuoksi esiintyä myös keltaisena, vihertävänruskeana, punaruskeana tai harmaana. Sideriitti on saanut nimensä kreikan rautaa tarkoittavasta sanasta sideros. Sideriitin käytöstä maalauspigmenttinä ei ole paljon todisteita, mutta luultavimmin sitä on käytetty pigmenttinä jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Pigmenttinä se on erittäin permanentti.


Signal red

Yksi parapunaisen variaatio.

Silikaattivärit

= vesilasivärit; väriaineet, jotka kestävät sideaineena käytetyn kalivesilasin vaikutusta muuttamatta väriään. Esim. rautapuna, ultramariinisininen ja sinkkivalkoinen.

Silikonidioksidi, kvartsi

[englanti silica, silex, silicon dioxide, quatrz · ranska blancs de silice]

[PW27, CI 77811]

Jauhettua kvartsia (kvartsi=piioksidia, SiO2). Täytepigmentti, karkea koostumus, ei värjäysvoimaa. Permanentti, mutta ei yleensä käytetä taiteilijamaalauksessa. Käytetään pohjamaaleissa ja teollisuusmaaleissa sekoitusaineessa.

Kts. myös mica, maatunut piipitoinen maa-aines

Sinijauhe

Sinijauhe on hienoksi jauhettua sinistä pigmenttiä. Ennen sitä käytettiin äärikalkioiden valmistamiseen tarvittavien siirtovedosten puuteroimiseen.

Sininen lyijy

[englanti blue lead]

Sininen lyijy on sinertävän harmaata kondensoitua lyijysulfaattia, värjätty kondensaatioprosessin aikana. Käytetään korroosionestomaalina esim. autoissa ja laivoissa. Hyvä peittovoima, erittäin hienojakoinen pigmentti. Lyijysinistä (sublimed blue lead) saadaan myös murskatusta galeniitista. Tuli käyttöön noin 1800- - 1900-lukujen vaihteessa.

Sinkkirautaruskea

[englanti zinc iron brown, zinc ferrite brown spinel · saksa Zinkferritbraunspinell · ranska brun de fer-de-zinc · italia bruno zinco ferrite]

[PY119, CI 77496]

Sinkkirautaruskea ((Zn,Fe)Fe2O4). Käytetään väriaineena mm. muoviteollisuudessa.

Myyntinimiä myös mm. iron yellow, mars yellow

Sinkkisulfidi, sinkkiharmaa, sinkkitomu

[englanti zinc sulphide · saksa Zinkgrau, Zinkblende, Zinkstaub, Zinksulfidweiss, Schwefelzink, Täckweiss, Permanentweiss · ruotsi zink grÅ, zinksulfidvitt, svavelzink]

[PW7, CI 77975]

Sinkkisulfidi (ZnS) on hienoa sinkkijauhetta, jota saadaan sinkkivälkkeestä. Ensi kerran käytössä 1852, mutta laajempaan käyttöön vasta vuoden 1927 jälkeen. Puhtaimmista sinkkivälkkeistä jauhetaan sinkkiharmaata, epäpuhdasta sinkkisulfidia, jota on käytetty mm. ruostesuojana ja värijauheena. Synteettinen sinkkisulfidi on erittäin hienoa ja valkoista, voimakaspeittoista maaliväriä, jota on käytetty mm. spriilakkaväreissä.

Sirius red

[englanti sirius red F3B, direct fast red F3B]

[direct R80, CI 35780]

(C45H26N10O21S6Na6)

Sirkoniumvalkoinen

[englanti zircon white, zirconium oxide]

Sirkoniumvalkoista (ZrO2), käytetty keramiikkalasitteissa peittävyyden ja valkoisuuden lisäämiseksi, ei käyttöä maalauspigmenttinä.

Slate black, grey

kts. liuskemusta

Smalts black

(1558) valmistetaan sulatetusta hiekasta. Väri on syvän musta.

Solfast scarlet
Solfast scarlet dark

Kts. naftolipunaiset (permanenttikarmosiini)

Spinellimustat, aitomustat

Kts. spinellimusta

Sudan orange G

[SO1, food orange 3, CI 11920]

(C12H10N2O2) Värin keksivät vuonna 1875 A. Bayer ja C. Jaeger. Värin käyttö elintarvikkeissa on kuitenkin kielletty Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Mm. Euroopassa värin käyttö ulkoiseen kosmetiikkaan (mm. huulipunissa, hiusväreissä yms.) kuitenkin sallitaan.

Muita nimiä mm. fat victoria yellow D

Sudan yellow 1339, 2-nitrodiphenylamine

[CI 10335] Difenyyliamiiniväri (C6H5NHC6H4NO2).

Otto Fuel II on oranssinpunaista pahanhajuista, öljymäistä ainetta, jota USAn laivasto käyttää torpedojen ja muiden aseiden polttoaineena. Yksi polttoaineen tärkeä osa on 2-nitrofenyyliamiini - eli Sudan yellow 1339-väriaine, jonka tehtävänä on stabilisoida räjähdysaineen räjähdysherkkyyttä.

Sumakki

[englanti sumach]

[NBr6 (sisiliansumakki)]

Sumakki sisältää paljon tanniinia, joten sitä on käytetty mm. nahan parkitsemiseen. Sitä on käytetty myös värjäämiseen (ruskeat, keltaiset). Sumakkia saadaan sumakeista (Rhus).


Katso myös fisetiiniLähteitä / lukemista
Sudan yellow 1339:
ATSDR Public Health Statement for Otto Fuel II [iier1.isciii.es/toxprofiles/phs77.html | 02VII05]
ChemicalLand21 2-nitrophenylamine [chemicalland21.com | 02VII05]