-

Värejä... L

Lake base

Nimitystä käytetään sekä blanc fixestä että alumiinihydraatista. Molempia käytetään substraattipigmenttien (engl. lake täyteaineina.

Laque de gaude

Keltainen substraattipigmentti. Todennäköisesti sitä on valmistettu väriresadasta (Reseda tinctoria); gaude on yksi ranskankielinen nimi väriresedalle.

Laque Robert

Punainen kestämätön substraattipigmentti. Muuttuu ammoniakissa violetiksi.

Lasuurikeltainen

[saksa lasur gelb · tsekki lut lazur]

Lasuurikeltaiseksi on nimitetty voimakkaan keltaista, valoa kestämätöntä synteettistä väriainetta, mutta nykyään nimi on käytössä lähinnä joidenkin tuotteiden värisävyn nimenä. Ei merkityksellinen.

Lauthin violetti, tioniini

[englanti Lauth's violet, cyanine, thionin, thionine (acetate), Schultz nr. 1036, Hoechst 33258 · ranska violet de Lauth · italia tionina, Lauth colorante · espanja tionino (acetato) · saksa Lauths Violett, Thionin-acetat, Thionin nach Ehrlich · unkari tionin]

[CI 52000]

Tummanvihreä, kiteinen, orgaaninen tiatsiiniväriaine (C12H10ClN3S), ensimmäinen tiatsiiniväriaine (1876). Metakromaattinen väriaine, värjää villan ja silkin sinivioletiksi. Väri aine on saanut nimensä englantilaiselta keksijältään, kemisti Charles Lauthilta (18361913).

Lauthin väriaineet

Rikkipitoisia orgaanisia väriaineita, enimmäkseen sinisiä, tiodifenyyliamidin johdannaisia.

Liuskemusta

[englanti slate black, slate grey, grey earth, mineral black · saksa Mineralschwarz, Schieferschwarz · ruotsi mineral svart · italia nero minerale]

[PBk18 CI 77011]

Jauhettua liuskekiveä, sekoitus hiiltä ja silikaattia (AlHSi2O6 tai C + SiO2). Harmahtava musta, jolla on huono peittävyys ja värjäysvoima verrattuna hiili- ja rautamusteisiin; joidenkin lähteiden mukaan sulatetusta hiekasta valmistettu pigmentti on hyvin kiiltävää mustaa. Ei jauhaudu kovin hienorakenteiseksi. Yksi varhaisimmista vesiväripigmenteistä; mainittu mm. 1500-luvulla. Voidaan käyttää freskomaalauksessa. Sellaisenaan sitä on käytetty mm. kirjoitustaulujen valmistukseen. Käytetty myös mm. mustissa ja harmaissa tasoituskiteissä. Ei laajasti käytössä nykyään.

Nero Bernino oli harmaanvihreästä liuskekivestä jauhettua pigmenttiä; yksi historiallisista pigmenteistä, ei enää käytössä.

London purple

[ranska pourpre de Londres]

Monokalsiumarseniittia, jota käytettiin aikanaan hyönteistentorjuntaan (1878). Se oli edullisempaa, tehokkaampaa ja liukeni paremmin kuin schweinfurtinvihreä - ja sitä pidettiin vähemmän myrkyllisenä. Ainetta käytettiin etenkin koloradonkuoriaisten torjunt aan. 1900-luvun alkupuolelle mennessä sen käyttö oli levinnyt hyvin laajalle. Käyttö ei kuitenkaan ollut kovin pitkäaikaista, koska aineen laatu vaihtelu huomattavasti. Joidenkin lähteiden mukaan aine osoittautui loppujen lopuksi kasvien tuhoksi. Sisältää aniliinia, mutta aineella ei ole ollut pigmenttikäyttöä.

Lyijy(II)aluminaatti

[englanti lead(II)aluminate · ruotsi bly(II)aluminat · saksa Blei(II)aluminat · ranska aluminate de plomb(II) · espanja aluminato de plomo(II))]

Saadaan sulattamalla lyijyoksidin ja aluminiumoksidin seosta. Tuloksena on suolaoksidiyhdiste (PbAl2O4), jota voidaan käyttää mm. valkoisena pigmenttinä.

Lyijy(II)boraatti

[englanti lead(II) borate · ruotsi bly(II)borat · saksa Blei(II) borat · ranska borate de plomb(II) · espanja borato de plomo(II)]

Valkoista tai harmahtavaa kiteistä jauhetta. Käytetään sikkatiivina maaleissa, erikoislasin valmistuksessa raaka-aineena sekä pigmenttivärinä lasitteissa ja emaleissa.

Lyijydioksidi, lyijyokra

[englanti lead dioxide, lead superoxide, plumbic brown lead(IV) oxide, plumbic ochre · ruotsi blyoxid, blyglete · latina oxidum plumbicum, plumbi oxidum]

Lyijyokra (PbO2) on punaista jauhetta, mustanruskeaa väriä, jota on löydetty joistakin vanhoista seinämaalauksista.

Lyijy(II)syanidi, lyijysyanamidi

[englanti lead cyanamide, lead (II) cyanide]

[PY48, CI 77610]

Kirkkaankeltaista kristallimaista jauhetta (Pb(CN)22), valmistettiin ensi kerran Saksassa 1928. Käytetään lähinnä korroosionestomaalina.

Lyijytitanaatti

[englanti lead titanate]

[PY47, CI 77645]

(PbTiO3 tai PbTiO3 + PbSO4 · PbO)
Mainittu ensimmäisen kerran 1936. Lyijytitanaattia käytetään varsin yleisesti pohjamaaleissa ja korroosionestomaalina esim. joissakin Euroopan maissa, mutta vähemmän USAssa.

Lykopeeni

[englanti lycopene · saksa Lycopin · hollanti lycopeen · ranska lycopne · portugali licopeno · islanti lkpen]

[NY27, E160(d), CI 75125]

Lykopeeniä (?,?-karoteeni, C40H56) saadaan liuottimilla uuttamalla punaisia tomaatteja (Lycopersicon esculentum).

Tutkimuksissa käynyt ilmi, että tomaattien syöminen estää mm. miesten eturauhassyöpää, mutta tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa lykopeenin roolia syövän torjumisessa. Liikakäyttö saattaa lisätä syövän riskiä (liikakäytöstä ei ole ihmiselle pelkoa, ellei tomaatteja syö tauotta).

Lähteitä / lukemista

London purple:
Stevenson, Douglass E Phycician's Dest Reference To Pesticide Health Hazards. Texas A & M University, College Station, Texas [www-aes.tamu.edu | 13VII05]