-

Naftolipunainen, permanenttikarmosiini, naftolikarmosiini

Sinertävän ja kellertävän punaiset.

Naftolivärien kehitys vaikutti merkittävästi väriaineteollisuuden kehitykseen. Vuonna 1914 kehitettiin uusi väri, jolla saatiin yhtä kirkkaita ja kestäviä punaisia kuin turkinpunainenkin oli. Ensimmäinen maailmansota esti värin leviämisen, mutta 1920-luvulla turkinpunaisesta tuli tarpeeton. Seuraavalla vuosikymmenellä turkinpunaisen valmistus loppui lähes kokonaan.

Orgaaninen. Puolittain läpikuultava.

Naftolipunaiset ovat moderneja orgaanisia väriaineita. Ne säilyttävät sävynsä myös värisekoituksissa. Esimerkiksi: kun naftolipunaiseen sekoittaa valkoista, sen punainen sävy kyllä vaalenee, mutta ei menetä värivoimaansa, siinä missä vaikkapa kadmiumpunaisen sävy vaaletessaan samalla menettää väriään.

Naftolipunainen, naftolikarmiini

englanti napthol ITR, napthol carmine FB, fast carmine FB, permanent red ITR, N,N-diethyl-4-methoxy-metanilamide+5- chloro-3-hydroxy-2,4-dimethoxy-2-naphthanilide]

PR5 CI 12490

Erinomainen kemikaalienkesto, mutta huono valonkesto. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Keksitty 1931, USAssa yleisessä käytössä vuoden 1945 jälkeen.

Naftolipunainen

englanti napthol F4HR, naphthal AS-TR, permanent red F4RH, 4-chloro-o-toluidine + 4-chloro-3-hydroxy-2-naphtho-o-toluidide]

PR7 CI 12420

Hyvä värjäysvoima ja valonkesto. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Keksitty 1921.

Permanenttipunainen F4R

englanti permanent red F4R, 5-nitro-o-toluidine + 4-chloro-3-hydroxy-2-naphthanilide)]

PR8 CI 12335

Käytetään mm. tekstiilipainoväreissä, tulostemusteissa, maaleissa ja muoviväriaineissa. Keksitty 1911.

Naftolipunainen, permanenttipunainen

englanti napthol AS-OL, permanent red FRLL, 2,5-dichloraniline+3-hydroxy-2- naphtho-o-anisidide ·saksa permanentrot FRLL, neutralrot C]

PR9 CI 12460

Keksitty 1922. Hieman kellertävä punainen. Huono valonkesto. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Yleisesri käytössä.

Naftolipunainen

englanti< em>pigment red FRL, 2,5-dichloroaniline + 3-hydroxy-2-naphtho-p-toluidide]

PR10 CI 12440

Oranssiin vivahtava punainen. Keksitty 1921. Yleisesti käytössä.

Naftolipunainen

englanti CI 12385 SF bordeux F2R, permanent bordeau F2R, fast bordeaux F2R; CI 12390 naphthol red medium, 4-nitro-o-toluidine + 3-hydroxy-2-naphtho-o-toluidide]

PR12

Yleisesti käytössä vuoden 1945 jälkeen.

Naftolipunainen

englanti napthol AS-OL, napthol bordeaux FGR, naphthol maroon light]

PR14 [CI 12380]

Tummanpunainen, huono valonkesto. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Yleisessä käytössä vuoden 1945 jälkeen.

Naftolipunainen

[englanti naphthol maroon dark, 4-chloro-2-nitroaniline + 3- hydroxy-2-naphtho-o-anisidide]

PR15 [CI 12465]

Tummanpunainen. Yleisessä käytössä vuoden 1922 jälkeen.

Naftolipunainen

[englanti napthol red AS-D, napthol red]

PR17

Öljyväreissä käytettynä huono valonkesto, vesiväreissä kohtalainen valonkesto, ellei altisteta ultraviolettivalolle. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön).

Naftolipunainen

[englanti naphthol red (light), cardinal red, devil's red]

[PR22 CI 12315]

Keksitty 1911. Käytetään tekstiilivärinä, tulostemusteissa ja päällystemaaleissa. Yleinen tatuointipigmentti.

Muita nimiä mm. art red, fast brilliant red N, 5-nitro-o-toluidine + 3-hydroxy-2-naphthanilide, solfast scarlet

Naftolipunainen

[englanti naphthol red (dark), naphthol red B]

[PR23 CI 12355]

Sinertävänpunainen monoatsoväri (C24H17N5O7), keksitty 1911. Käytetään mm. tekstiilivärinä, offset-musteissa, vesiohenteisissa musteissa ja maaleissa; muovien värjäämiseen.

Muita nimiä mm. calcotone 3B, carnation red toner B, conso red R-138, fast rose (red), malta red X 2284, 5-nitro-o-anisidine + 3-hydroxy-2-naphthanilide, solfast scarlet dark; myyntinimenä mm. carmine

Naftolipunainen AS-D, permanenttikarmiini, permanenttipunainen

englanti napthol red AS-D, napthol red FGR, permanent red FGR, permanent carmine, fast red FGR, 2,4,5-trichloraniline + 3-hydroxy-2-naphtho-o-toluidide ]

PR112 [CI 12370]

Kirkas (kelta?)punainen, jolla on erinomainen valonkesto. Toisten lähteiden mukaan kemiallinen kesto on erinomainen, mutta valonkesto riittämätön ulkokäyttöön. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön). Käytetty mm. teollisuus-, kauppa- ja rakennusmaaleissa: tulostusmusteissa, tekstiilien painovärinä, maaliaineissa ja muovien värjäämiseen.

Naftolipunainen

englanti napthol red FG, napthol]

PR119

Kirkas kellertävän punainen, jolla on hyvä valonkesto. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön).

Naftolipunainen, permanenttikarmiini

englanti napthol red, napthol carmine FBB, permanent carmine FBB, permanent pink FBB, fast red FBB]

PR146 [CI 12485]

Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön). Myös tulostusmusteissa, jauhemaisissa maaliaineissa ja muovivärinä.

Naftolikarbimidi

englanti napthol red F5RK, napthol carbamide, sudaperm red 5R]

PR160

Naftolikarbamidi

englanti napthol red F5RK / F3RK, napthol carbamide, permanent red F4R]

PR170 [CI 12475]

Hyvin kirkas ja vahva sinertävänpunainen. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön); teollisuuden painomusteissa, lakoissa, emulsiomaalina.

Naftolipunainen

englanti napthol red HF3S, napthol AS]

PR188 [CI 12467]

Hyvin kirkas ja vahva kellertävän punainen. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa (joskaan väri ei välttämättä sovellu parhaiten taiteilijakäyttöön).

PR210

Naftolipunainen

englanti napthol red, pyrazoloquinazolone red]

PR251 [CI 12925]

Sävyt punaoranssista sinertävänpunaiseen.

Naphthol on Ciba-Geigyn rekisteröimä liikemerkki; yleisesti naftolipunainen on englanniksi napthol red.