-

Permanenttivalkoinen, kivennäisvalkoinen, baryyttivalkoinen, blanc fixe, raskassälpä, bariumsulfaatti

[englanti barium sulfate, barium sulphate, baryta white, enamel white, heavy spar, permanent white, sulphate of barium · saksa Barium Sulfat, Baryt-Neuweiss, Barytweiss, Blutenspat, Floraspat, Malerweiss, Mineralweiss, Permanentweiss, Schneeweiss, schwefelsaurer Baryt, schwefelsaures Barium, Schwerspat, Spatum ponderosum · ruotsi barytvitt, tungspat, bariumsulfat latina baryum sulfuricum · ranska blanc baryte, blanc de baryte, Blanc fixe, Spath pesant, Sulfate de baryte, Sulfate barytique natif · italia bianco fisso · espanja blanc fixe, sulfato de brio · puola biel barytowa, biel permanentna · venäjä barytowyje bielila]

[PW21 (synteettinen), PW22 (luonnon), CI 77120]

Bariumsulfati [...] esiintyy esim. useissa Saksan vuorikaivoksissa, etupäässä Odenwaldin Neustadtissa, Mainin Lohrissa, Waldshutissa Badenissa ja Thüringenissa. Italiassa on suunnattomia raskassälpäkerrostumia esim. Albengassa ja Valsassinassa. Luonnontuote esiintyy kaupassa hienoksi jauhettuna ja usein myös uutettuna. Se on hienoa, valkoista jauhetta. Keinotekoista bariumsulfatia syntyy sivutuotteena vetysuperoksiditeollisuudessa. Päätuotteena saadaan sitä saostamalla bariumkloridiliuoksia (valmistettu liuottamalla bariumsulfidia tai witeritiä suolahappoon) laimealla rikkihapolla tai magnesiumsulfati- tai natriumsulfatiliuoksella. Täten syntyy erittäin hieno, valkoinen, amorfinen jauhe. Puhdas b. on puhtaan valkoinen, mauton ja hajuton jauhe, joka ei liukene veteen eikä happoihin. Omin. paino on 4,4697. Rikkivety- ja muut kemialliset reagenssit eivät siihen tehoa. Suurimmaksi osaksi sitä käytetään taikinamaisena seinäpaperi-, väripaperi- ja kartonkiteollisuudessa. Se tekee paperin vahvasti satininkiiltoiseksi. Peitevärinä ilman muita aineita sitä käytetään vähän, sillä sen kyky peittää pintaa on sangen pieni. Sitä käytetään väärentämään lyijy- ja sinkkivalkoista, kromikeltaista, Berlinin sinistä j.n.e. Suuria bariumsulfatimääriä käytetään lakkaväriteollisuudessa. Tavarasanakirja. (1922)

Epäorgaaninen kylmänvalkoinen pigmentti, jota harvoin käytetään sellaisenaan: sitä on käytetty valkoisten maalien täyteaineena. Saatavilla sekä luonnon pigmenttinä (raskassälpä) että synteettisenä versiona (blanc fixe). Synteettinen bariumsulfaatti (BaSO4) on paljon hienompaa kuin luonnonbaryytti. Läpikuultava. Kestävä. Ei ole myrkyllinen. Ei liukene tavanomaisiin liuottimiin.

Öljyväreissä permanenttivalkoista köytetään yleensä vain sekoituksissa sen heikon peittokyvyn vuoksi: öljyssä bariumsulfaatti on melkein transparentti. Vesiväreissä peittokyky on huomattavasti parempi.

Historia

Luonnonmineraalista (baryytti) saatua väriä käytettiin 1400- - 1600-luvuilla lähinnä lyijyvalkoisen jatkeena. Se tunnettiin yleisesti nimellä ceruse.

Keinotekoisesti valmistettu bariumsulfaatti blanc fixe tuli markkinoille 1800-luvun alkupuoliskolla.

Käyttö

Yleinen täyteaine vahvoissa orgaanisissa väriaineissa, mm. talomaaleissa. Käytetään myös mm. peittävissä lakoissa.

Nimet

Permanenttivalkoiseksi kutsutaan yleensä bariumsulfaatin ja titaanivalkoisen sekoitusta.

Bariumsulfaatin ja sinkkisulfidin sekoitusta kutsutaan litoponiksi.

Myyntinimiä on ollut mm. barosperse, barotrast, constant white, micropaque, fast white, neobar, raybar, solbar, travad.

Lähteitä / lukemista
Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922