-

Lääketieteessä ja biotutkimuksessa käytettäviä väriaineita (mm.)

Carbol fuchsin
Tetrachrome stain

Astra blue
[saksa astrablau]
[BB140, CI 48048] Sininen ftalosyaniiniväriaine. Astrasinistä on käytetty kasvikunnan (mm. puiden) tutkimiseen. Astrasinistä käytetään usein safraniinin kanssa; väriaineparilla mm. tutkitaan puiden sienikasvustoa: se värjää selluloosan siniseksi vain, jos siinä ei ole ligniiniä, kun safraniini värjää ligniinin (huolimatta siitä, onko selluloosaa vai ei).
Astra blue -niminen on myös Platycodon grandiflorus -kukka (violetihtavan sininen). Astra blue -hehkulamppu antaa puolestaan voimakkaan sini-valkoisen valon. Astra Blue on myös tunnettu autojen värinä Chevrolet Tavera Astra blue, Vauxhall Astra blue, Cougar ('Bright Astra Blue', 1971)... Autovärinä astra blue se on ollut tummahko keskisininen.

Janus green B

Kresyylivioletti
[englanti cresyl violet · saksa Kresylviolett · italia violetto cresile · espanja violeta de cresilo · hollanti tolylpaars · portugali violeta de cresil]
[CI -] Kresyylivihreäasetaatti (5,9-diaminobenxo[a]phenoxazonium acetate, C18H15N3O3; C19H17N3O, HCl) Yleinen kudosväri. Esiintyy vihreinä kristalleina, jotka sulavat 142°C asteessa.
Cresyl violet perchlorate, cresyl fast violet ja cresyl violet hydrochloride (= cresyl echt violet) ovat kresyylivioletin varitaatioita.

Leishman's stain
[CI -] Väriaineen kehitti skotlantilainen bakteriologi Sir William B. Leishman 1800- ja 1900 -lukujen taiteessa. Metyleenisinisen ja eosiinin sekoitus, käytetään mm. malarian tunnistuksessa. Romanowsky's stain -väriaineen muunnos. Giemsa stain, Wrights stain ja May-Grunwald stain ovat väriaineen variaatioita. Muita nimiä: methylene azure

Pyroniinipunainen
[englanti pyronin, pyronine G, pyronine B, pyronine red, xanthylium · italia piranine G]
[CI 45005, pyronin Y, xanthylium] (C17H19N2O)
[CI 45010, pyronin(e) B, G, GS, pyronin yellow, xanthylium chloride] (C42H54Cl4Fe2N4O2)
Ksantiinivärjäysainetta on käytetty mm. RNAn ja DNAn värjäämisessä.
Muita nimiä: schultz no. 853