-

Värjäys: Toxicodendron Sumakit

[Anacardiaceae]

[englanti sumac]

Toxicodendron-sumakkisuvun kasvit ovat läheistä sukua nystysumakeille (Rhus). Moni suvun sumakeista on tunnettu aiemmin latinankielisellä nimellä Rhus. Monet sumakit ovat myrkyllisiä, mutta niiden myrkyllisyys vaihtelee suuresti - ne kuitenkin saattavat aiheuttaa vaikeitakin ihotulehduksia.

Toxicodendron diversilobum Lännenmyrkkysumakki

Rhus diversilob
[englanti poison oak, Pacific poison oak, western poison oak]

Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Toxicodendron radicans Liaanimyrkkysumakki, myrkkymuratti

Rhus radicans
[englanti eastern poison ivy, poison ivy]

Kestävä väri.

Kalm kertoo pohjois-amerikkalaisia luonnonväriaineita käsittelevässä kirjassaan Norra Amerikanska Färge-Örter (1763), että kasvin mehu antaa mustan värin, joka ei haalistu; mutta koska sama mehu on hyvin myrkyllistä, sen kanssa tulee olla varovainen.

Toxicodendron succedaneum

Rhus succedacea
[englanti wax tree, Japanese Hazenoki tree · portugali charão · vietnam sơn]

Kasvilla on kaupallista arvoa mm. sen sisältämän keltaisen fisetiinin vuoksi.

Kasvin siemenistä ja hedelmistä valmistetaan japaninlakkaa ja -vahaa (Japan wax, Japanese lacquer, Chinese lacquer; vietnam sơn mài; japani urushi). Lakkaa on käytetty erityisesti Vietnamissa maalausten tekemiseen. Japanissa vahasta on valmistettu kynttilöitä.

Practical Magazine -lehdessä (17, 1876) julkaistun artikkelin Japanese Wax mukaan tämän kasvin hedelmä on ollut Japanissa pääasiallinen japaninvahan raaka-aine ja sen vaha on parempilaatuista kuin vernissasumakista saatu. Artikkelin mukaan kasvin hedelmä on kypsä lokakuussa ja vahan valmistusta varten kerätyt hedelmät kuivataan auringossa ja myydään vahanvalmistajille, jotka sitten murskaavat hedelmät vahaa sisältäväksi jauheeksi. Jauhe sulatetaan vahaksi ja valkaistaan auringossa.

Toxicodendron pubescens Myrkkysumakki, amerikanmyrkkysumakki

Rhus toxicodendron
[englanti poison ivy, Atlantic Poison-oak · ruotsi giftek]

Pohjois-Amerikan intiaanit valmistivat kasvin sisäkuoresta punaista väriainetta. Kestävä väri.

The British Cyclopaedia -kirjassa (1838) mainitaan, että myrkkysumakin kasvineste on väritöntä, mutta muuttuu ilmassa mustaksi ja siitä valmistetaan vernissaa.

Toxicodendron vernicifluum Vernissasumakki

[Rhus vernicifera, Rhus verniciflua
englanti Chinese lacquer tree, Japanese laquer tree, Japanese sumac, poison elder, poison sumach, varnish sumach, varnish tree · japani 漆の木, urushi no ki · vietnam son]

Lakkapuun punaista nestettä käytetään lakkamaalina (Japan wax, Japanese lacquer, Chinese lacquer) mm. Kiinassa ja Japanissa. Kiinassa kasvista tehtiin Ning-Po -lakkaa jo 4000 eaa. Japanissa lakka-aine tunnetaan urushi-nimellä.

Vernissan laatu riippuu puun iästä: puun pitää olla vähintään yhdeksänvuotias ja parhaat vernissat saadaan 10 - 15 -vuotiaista puista. Puuhun tehdään vaakasuoria viiltoja erityisellä terävällä työvälineellä (kaki-gama). Vernissa kaivetaan ulos pienillä lusikan tapaisilla välineillä (natsu-bera). Vernissa muuttuu ilman vaikutuksesta tummaksi ja paksuksi. Siivilöinnin ja lämmittämällä tehdyn homogenisoinnin jälkeen vernissa on perinteisesti värjätty punaiseksi sinooperilla ja mustaksi noella. Rautaoksideista saatuja ruskeita, malakiitista ja indigosta sekoitettua vihreitä ja orpimentista valmistettuja keltaisia lakkoja alettiin valmistaa vasta 1800-luvulla.

The British Cyclopaedia -tietosanakirjassa (1838) kerrotaan, että japanilaiset maalaavat tällä ovensa, ikkunansa ja kaikki huonekalunsa.

Japanilainen lakkateollisuus -artikkelissa (Kotitaide 5, 1916) kuvataan: Japanilainen lakka on lakkapuun (Rhus vernicifera) nestettä, jota saadaan nuoreen puuhun joko sen runkoon tai oksaan tehdystä haavasta, mistä lakka valuu harmaana väriltään ulos. Parhain lakkaneste saadaan puiden ollessa 14—15-vuotisia.

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
d'Incarville, P. Mémoire sur le Vernis de la Chine. Mem. of the acad. roy. of sc. III. 1760
Kalm, Pehr Norra Amerikanska Färge-Örter. Joh. Christ. Frenckell. Turku 1763.
The British Cyclopaedia. Volume VI. Natural history. ABA to CET. WM. S. Orr and Co., Amen Corner, Paternoster Row, Lontoo 1838.
Japanese Wax. (Chemistry applied to the Arts, Manufactures, &c. Miscellaneous) Practical Magazine 17, 1876
Japanilainen lakkateollisuus. Kotitaide 5, 1916
The Lac Tree. (Chemistry applied to the Arts, Manufactures, &c. Miscellaneous) Practical Magazine 17, 1876
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Toxicodendron