-

Värjäys: Lithospermum Rusojuuret, lemmikkikasvit

[Boraginaceae]

englanti gromwell

Sukua kasvisuvuille kuten Anchusa (Alkanna) - kaikkien juuresta saadaan punaista väriainetta.

Lithospermum arvense Peltorusojuuri

englanti corn gromwell, bastard alkanet

Juuret sisältävät punaista väriainetta, yleinen Suomessa.

Carl von Linne kertoi Flora Lapponica -kirjassaan (1773): Matkalla panin merkille, että Norlannissa ja varsinkin Hälsinglandissa koreilunhaluiset tytöt käyttivät ihomaalina tämän kasvin tuoreita, huuhdeltuja juuria. He sivelivät viehättävää punaa kasvoihinsa, niin että ne kuin suloiset ruusut ikään houkuttaisivat ja vetäisivät kosijoitten katseet puoleensa. Sen sijaan Lapin neitojen tummanpuhuvilla kasvoilla ei tällaista ihomaalia näe koskaan: toisinaan, varsinkin uudisasukkaiden keskuudessa tytöt sivelevät kasvoihinsa maidonsekaista tervaa, jotteivat sääsket kokonaan runtelisi niitä.

The British Cyclopaedia -tietosanakirjassa (1838) mainitaan, että peltorusojuuresta on saatu hieno väri vahoihin ja öljyihin. Sama kirja tietää kertoa, että Ruotsissa ja Euroopan pohjoisosissa tytöt värjäävät kasvojaan tällä juhlapäivinä.

Lithospermum caroliniense

Anchusa virginica

Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät kasvin kuivattua juurta käytettiin okran kanssa värjäämiseen. Myös kasvomaalina.

The British Cyclopaedia -tietosanakirjassa (1838) kasvi mainitaan nimellä Anchusa virginica yhtenä väriainelähteenä.

Lithospermum erythrorhizon

[englanti purple gromwell, zicao · mandariinikiina Zi Cao, Zu cai · japani murasaki]

Kasvaa luonnonvaraisena Kiinassa ja Japanissa.
Juuresta saadaan hyvin intensiivistä, veteen liukenevaa punaista väriä, shikoniinia (C18H18O6) (Tokyo violet).

Lithospermum incisum

[englanti fringed puccoon, narrowleaf gromwell, narrow-leaved puccoon]

Kasvaa Pohjois-Amerikassa. Juurista saadaan sinistä ja violettia (sitä käyttivät mm. Pohjois-Amerikan intiaanit). Mm. cheyennet käyttivät sitä myös lääkkeenä.

Lithospermum officinale Rohtorusojuuri

[englanti gromwell (stoneseed) · mijo de sol]

Kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa, läntisessä Aasiassa, Venäjällä ja Lähi-Idässä. Mahdollisesti myrkyllinen.

Lithospermum

[englanti gromwell]

Juurista saadaan punaista väriä. Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät väriä mm. vartalomaalina.

Lithospermum tinctoria

Kts. Anchusa tinctoria

Historia

Rusojuuri (jap. murasaki; Lithospermum erythrorhizon), kasvaa Japanissa luonnostaan, mutta sitä ei luultavammin käytetty ennen Nara-kautta (710-794). Siitä saatavan kauniin ja kestävän purppuran käyttö kiellettiin Heian -kaudella muilta kuin keisarillisen hovin naisilta. Muutamissa japanilaisissa lähteissä siihen viitataan sanalla iro (väri), joten voidaan olettaa, että kysymyksessä on ollut kunnioitettu väri.

Rusojuuresta (Lithospermum erythrorhizon) ja akane-matarasta valmistettiin erityistä väriä, jotka käytettiin mm. pienten silkkiliinojen värjäämiseen. Molemmat kasvit kasvoivat Japanissa villinä ja niitä käytettiin värjäykseen viimeistään nara-ajalla. Nanbun feodaaliklaani suojeli kasveja ja värjäyksestä kehittyi teollisuutta, jonka tuotteita vietiin Edoon lahjoiksi keisarilliselle hoville ja shoguneille. Silkkivaatteen värjäystä varten kankaita violettiin lipeässä ja kuivatettiin auringossa (toiko-syyskuun välisenä aikana), shikon zomea varten työ toistettiin 20 kertaa, akame zomea varten 130 kertaa. Prosessin jälkeen kankaisiin ei koskettu vuoteen. Itse värjääminen tapahtui liottamalla solmittuja kankaita isossa ammeessa värjäysliemessä. Prosessi toistettiin vähintään kymmenen kertaa, jonka jälkeen vaatteet kuivatettiin auringossa. Solmujen avaamisen jälkeen vaatteita pidetiin kahdesta neljään vuoteen säilössä, jotta väri "asettuisi".

Lähteitä / lukemista

Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
The British Cyclopaedia. Volume VI. Natural history. ABA to CET. WM. S. Orr and Co., Amen Corner, Paternoster Row, Lontoo 1838.
Lithospermum erythrorhizon. Flora of China. [efloras.org | 05XII04]
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Lithospremum