-

värjäys: Genista tinctoria (Pensas)väriherne

[Leguminosae, Fabaceae]

[englanti broom, dyer's broom, dyer's greenweed, dyer's woadwaxen, base-broom, dyer's greenwood, greenweed, greenwood, waxenwood, wede-wixen, woad-waxen, woud wix; Diers Greening Weede, Base Broone, Woodwaxen (Gerarde 1597) · saksa Färber-Ginster, Eiblatt Ginster, Eierplatzeln, Farbblume, Färberginster, Färberpfriemen, Farbkraut, Gelbe Färbeblume, Gelbe Scharte, Gilbblümli, Gilbkraut, Grünholz, Hohlheide, Schöngelb, Ginster · ranska Genêt des teinturies, Genestrelle, Genêt, Genêt bâtard, Genêt commun, Herbe-à-jaunir, Petit Genêt, Spargelle · tanska farvevisse · ruotsi färgginst · norja fargeginst, grønnris]

Sisältää mm. luteoliinia [NY2]

Kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa, Lähi-idässä ja Siperiassa.

Kasvista saadaan alunapuretteella (vihertävän)keltaista. Värjäykseen käy koko kasvi, mutta kukinnot tuottavat parhaan värin. Parhaiten väri tarttuu villaan, mutta sillä voi värjätä myös puuvillaa, pellavaa ja jossain määrin nahkaa.

Värireseda Reseda luteola ja Genista tinctoria tuottavat samaa väriainetta (luteoliinia), mutta väriherneessä sitä on vähemmän ja se on vihertävämmänkeltaista.

historia

Ennen väriherne oli tärkeä paitsi keltaisen myös vihreän (väriherne + värimorsingo) värin saamiseksi, mistä juontuu mm. englanninkielinen greenweed-nimitys.

Kasvia käytettiin värjäykseen jo antiikin aikoina.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Miller, Philip Gardeners Dictionary. 8. painos, Lontoo 1768