-

värjäys: Curcuma Kurkuma

[Zingiberaceae]

englanti turmeric

Curcuma longa, Curcuma domestica Kurkuma

[englanti curcuma , turmeric, French saffron, Indian saffron · saksa Gurkemey, Gelbwurz, Gelbwurzel · ranska Souchet, Safran des Indes, Safran d'Inde · espanja cúrcuma, safran des Indes · italia terra merita · tiibet yungwa · dzongkha (Bhutan) yongka · nepali hardi · sharchop-kha gung · japani ukon · (Pääsiäissaaret) pua · palillo, souchet, halad, haide]

NY3, CI 75300, E100)

Keltaiset, syvän oranssit, vihreät ja kullansävyt (värjäävä aine kurkumiini [kurkuminoidi] C21H20O6).

Kasvaa luonnonvaraisena Aasiassa (Intiasta, Kiina, Jaava, Turkki) ja Afrikassa, viljellään yleisesti trooppisilla alueilla. Parhaana kurkumalaatuna pidetään Intiasta tuotuja madrasta (pigmenttiä noin 3,5%) tai alleppeytä (pigmenttiä noin 5-6%). Thaimaan alleppey on pigmenttipitoisuudeltaan miltei samanlainen kuin Intiasta tuotu, mutta sen väri on huonompi. Japanissa tuotetaan Rajpuri- nimistä intialaista kurkumaa.

Kurkumalla voi värjätä silkkiä, villaa ja puuvillaa ilman puretetta, jolloin väri on vihertävän keltainen. Alunalla ja tinalla saadaan kullankeltainen tai oranssinkeltainen (sahrami-)väri ja kromilla ja raudalla rusehtava keltainen. Syvää oranssia saadaan sekoittamalla kurkumaa kokenilliin. Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjan (1847) mukaan keltaista värjäysainetta on käytetty vain silkille.

Kurkuma on edelleen suosittu elintarvikeväri kaikkialla maailmassa. Joissakin kulttuureissa kurkumaa on käytetty myös ihon värjäämiseen sekä kosmeettisena aineena.

Tiibetiläisiin mattoihin kurkumasta (yungwa) saatiin raparperin (Rheum) kanssa sekoitettuna oranssinkeltaista.

Curcuma rotunda

historia

Muinaisessa Babyloniassa kurkumajauhetta käytettiin lääkkeenä. Väri tunnettiin jo Mesopotamiassa ja sitä käyttivät niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin. Polynesiassa sitä on käytetty vartalovärinä. Värjäysaineena sitä on käytetty mm. Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Kiinassa. Hinduille kurkuma on ollut osa uskonnollisia seremonioita.

Myös inkat tunsivat kurkuman (Curcuma longa) jo varhain: Perussa, Cuzcon kaupungissa sillä värjättiin keltaista.

Marco Polo näki kurkumaa Bengalissa ja Kiinassa. Vuonna 1280 hän raportoi nähneensä mausteen, joka "on kaikin puolin kuin sahrami, mutta ei kuitenkaan sahramia". Maultaan kurkuma ei osu lähellekään sahramia, mutta väriaineena kurkuma voi kyllä hyvin korvata kalliin sahramin. Keskiajalla kurkumaa kutsuttiin yleisesti "intialaiseksi sahramiksi" (Indian saffron). Intiassa ja Indonesiassa kurkumaa on käytetty aina myös mausteena, muualla maailmassa sitä pidetiin pitkään ensisijaisesti väriaineena. Joidenkin tietojen mukaan kurkumaa tuotiin ensi kerran Eurooppaan 1612, jolloin siitä tuli silkkihuivien suosittu väri.

Alina Hellenin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905) kurkuma tunnetaan nimellä gurkmeja ja sen sanotaan sisältävän kirkasta keltaista, joka ei kuitenkaan ole kovin kestävää. Vuoden 1919 täydennetyssä uusintapainoksessa nimi on "kurkkuma".

ohjeita

Alina Hellen: Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905): Langat, jotka owat wärjätyt suuremmalla määrällä krappia, gurkmejaa ja wäriomenaa owat, sitten kun ne owat kuiwuneet, huuhtomisen jälkeen rawistettawat hywästi, niin että kaikki wäriaineet warisewat langoista, jotka sen jälkeen wieläkin huuhdotaan, kuiwataan ja pannaan wyyhteihin. Kirjasessa kurkumareseptejä ovat mm.: vihreään vivahtava kullankeltainen (+aluna), keltaruskea (+kuparivitrilli, krappi), pronssinruskea (+koiranputket, aluna, santeli), punakeltainen (+aluna, pun.viinikivi, krappi), punertavaan vivahtava kullankeltainen (+aluna, krappi), punaruskea (+kromihappoinen kali, krappi), tumma ruohonvihreä (+aluna, kanervat, indigo), ruohonvihreä (+aluna, indigo, keltapuu), tummanvihreä (+aluna, indigo, keltapuu, krappi, rautavitrilli), tumma oliivinvihreä (+ aluna, indigo, krappi, rautavitrilli).

Keltainen kurkumalakka: Ota vajaa puoli kiloa kurkuman juurta ja jauha hienoksi. Laita lasitettuun saviastiaan ja lisää hieman vettä ja noin 30 gr viinikiveä. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi muuttuu raskaammaksi ja paperi värjäytyy keltaiseksi. Suodata neste ja lisää sitten asteittain vahva sekoitus alunaa. Kaada lopulta seos filtterin läpi, jolloin keltainen ainesosa eriytyy.
[Kai]

---

Kurkumaa käytetään ruoassa paitsi värjäämiseen myös mausteena; esim. curry-mausteessa on kurkumaa.

Malesiassa on uskottu, että kurkuma on ollut hyvä suoja krokotiileja vastaan ja jos kurkuman istuttaa viljelyksen alueen kaikkiin kulmiin, sato on suojeltu. Intiassa kurkumaa on käytetty silmäsairauksiin ja haavoihin ja myös tavalliseen vilustumiseen.

Lisää kurkuma-väriaineesta: Kurkuma

Lähteitä / lukemista
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
The Art of Dyeing No.2. , Scientific American 17, 1855