-

Kyyppivärit

[saksa Kufe amme]


Kyyppivärit eivät ole vesiliukoisia, mutta saadaan liukenemaan emäksiseen veteen pelkistysaineen avulla. Väriaineet pelkistetään rautavitriolilla tai hyposulfaatilla värittömään muotoon (esim. indigo -> indigovalkoinen), jotta ne voitaisiin liuottaa alkaliliotusta (eli kyyppiä) varten. Kun kangas kastetaan liuokseen, väriaine adsorboituu kuituun värittömänä leukomuotona. Väriaine tulee näkyviin hapettumisen vaikutuksesta kankaan kuivuessa. Samalla se muuttuu liukenemattomaksi. Käytetään esim. puuvillan värjäyksessä.

Kyyppivärejä ovat mm. indantreenivärit, indigo ja dibromi-indigo (aito purppura).

Kyyppivärejä saadaan luonnosta (mm. indigoa luovuttavat kasvit) ja valmistetaan keinotekoisesti.

Kyyppivärjäys aloitetaan valmistamalla peruskyyppi: väriaine liuotetaan natronlipeän ja natriumhydrosulfiitin avulla pieneen määrään 50 asteista vettä - joillakin kyyppiväreillä on huono kemikaalien kesto ja ne pitää liuottaa suurempaan määrään vettä. Natronlipeän ja natriumhydrosulfiitin tehtävänä on haihduttaa vedestä happi.

Indigoa valmistettaessa värikyyppi muuttuu sinisestä kellanvihreäksi. Kyyppivaiheessa olevasta indigosta käytetään nimitystä leukoindigo. Sana leuko viittaa kreikan valkoista tarkoittavaan sanaan leukos, mutta 'leukomuoto' viittaa myös muiden kyyppivärien ehkä tummasävyisiinkin kyyppeihin. Esim. samettijalassa oleva leukoatromentiini muuttuu ilman hapen vaikutuksesta ruskeaksi atromentiiniksi vasta värjäyksen jälkeen jne.