-

folium, turnsole, heliotrope

[englanti ]


Turnsole ja heliotrope viittaavat kaikki ennenmuuta kahteen kasviin: C(h)rozophora tinctoria -kasviin tai heliotrooppiin (Heliotropium peruvianum). Lisäksi monet vanhat käsikirjoitukset puhuvat myös morella-kasvista, jonka uskotaan viittaavan nimenomaan C(h)rozophora tinctoria -kasviin. Kumpikin nimi - turnsole ja heliotrope - viittaavat myös jommasta kummasta kasvista saatuun purppuraiseen, punaiseen tai siniseen väriaineeseen (folium), joka etenkin keskiajalla oli hyvin arvostettua.

Englanninkielen turnsole-nimitystä käytettiin myös saman värin huonolaatuisemmista jäljitemistä: seljanmarjoista (Sambucus), mulperipuun (Morus) marjoista, mustikoista (Vaccinium myrtillus), kaunokeista (Centaurea sekä Roccella tinctoria -jäkälästä saaduista väriaineista. Aina ei voi olla varmaa, minkä kasvin väriaineeseen viitataan.Folium viittaa punaiseen tai purppuraiseen väriin.
Turnsole litmus viittaa siniseen väriin.
Keskiaikaisista muistiinpanoista käy ilmi, että happoisena väri oli punaista, neutraalina violettia ja emäksisenä sinistä.

historia
Eräissä 1300-luvun kirjoissa viitataan morella-nimiseen kasviin, jonka 'siemenistä saadaan erityisen kaunista väriä, jota kutsutaan nimellä folium ja jolla värjätään erityisesti vaatteita'. Tämä violetti oli erityisen arvostettua 1300-luvun Italiassa.

Väriainetta käytettiin jonkin verran sekä musteena että värjäämiseen. Punainen saatiin pellavaan sellaisenaan, violettia varten pellavaa uitettiin ensin kalkkivedessä (hapon neutralisointi), sinistä varten kankaaseen lisättiin ammoniakkia. Sininen oli melko kestämätöntä ja muuttui helposti violetiksi, mutta sitä ei keskiajalla pidetty vikana. Värjäysaine on hyvin vahvaa: pienikin määrä värjää vanhat pellavavaatteet purppuraiseksi (Lyte: English botany, 1578). 1300-luvun Venetsiassa väriaine oli erityisen arvostettua.

Ennenkaikkea kasvin väriä käytettiin kuitenkin maalaamiseen, kirjoittamiseen ja kirjojen kuvittamiseen. Siitä nimi folium on tullutkin: folia viittasi käsikirjoitusten lehtiin.