-

alkuaine: koboltti

[englanti cobolt]


[Co]

Koboltti on raudalle ja nikkelille sukua oleva metallinen alkuaine. 1500-luvulla (joidenkin lähteiden mukaan vasta 1600-luvun lopulla) kaivosmiehet nimesivät kobolttimineraalin nimellä 'kobold' (saks. peikko, tonttu). Kobolttimineraali välkehteli useissa kaivoksissa kaivosmiesten lampuista lähtevän valon hohteessa.Kobolttimusta on kobolttioksidia (CoO).

Kobolttisininen lienee ensimmäinen väri, joka koboltista tulee mieleen. Sinisiä kobolttivärejä valmistetaan eri tavoin (CoAl2O tai CoAl2O4 tai CoO · Al2O3 tai 4CoO · 3Al2O3). Seruliininsininen on epäorgaaninen, magnesiumpitoinen kobolttitinayhdiste (CoO · SnO2 tai CoSn (OH)6). Kobolttiyhdisteistä valmistetaan lasisulatoissa syvän sinistä lasia ja lasitevärinä koboltti onkin tullut tunnetuksi mm. kiinalaisesta posliinista.

Kobolttivioletilla tarkoitetaan vedetöntä kobolttifosfaattia (tumma kobolttivioletti, anhydrous cobalt phosphate Co3(PO4)2 tai Co3(PO4)2 · 4H2O) (vaaleanpunertava Co3(PO4)2 · 8H2O) tai vedetöntä kobolttiarsenaattia (vaalea kobolttivioletti, anhydrous cobalt arsenate Co3(AsO4)2 tai Co3(AsO4)2 · 8H2O). Ensin mainittu on peittävä, kestävä pigmentti; jälkimmäinen on myrkyllinen, eikä kuulu normaalivärien joukkoon.

Kobolttivihreä on kobolttioksidi, johon on sekoitettu sinkkioksidia; koboltti-sinkaattia (CoO · ZnO tai ZnCo2O4).

Kobolttikeltainen on kaliumkobolttinitraatti (CoK3(NO2) 6 · H20 tai K3[Co(NO2)6] · H2O), transparentti ja permanentti kirkas, myrkyllinen väri, jonka värjäysvoima on heikko.

Kobolttioksidivihreä (tai kobolttititaanivihreä) on epäorgaaninen koboltin, titaanin ja muiden metallien oksideja sisältävä väri, jota käytetään mm. posliinimaalauksessa.

Kobolttipronssi on sinipunaista metallinkiiltoista jauhetta, jota käytetään posliinimaalauksessa.

Kobolttipunaisella (kobolttinitraatti, Co (NO3)2 · 6H2O) ei ole käyttöä taiteessa, eikä se ole kaupallisessa käytössä.

Kobolttiruskea on kobolttioksidin ja rautaoksidin, tarpeeton pigmentti.

Kobolttisaflori on arsenikkihappoinen kobolttioksiduuliväri. Käytetään posliinimaalauksessa.

Kobolttiturkoosi on kobolttikromiittia.