-

Värjäys: Origanum

[Labiatae]

Oreganosta saa punaista väriä.

Origanum vulgare Oregano, mäkimeirami

[englanti (common) marjoram, (greek) oregano, joy of the mountain, perennial marjoram, turkish oregano, wild marjoram, wild oregano, winter oregano · marjolaine]

Oreganon kukista saadaan pellavaan punaruskeaa ja villaan purppurahtavaa punaista. Väri ei ole kovin kirkas eikä kestävä.

Uren kirjassa A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines [...] (1847) oreganon mainitaan värjäävän pellavan ja puuvillan asetaattialunan kanssa punaruskeaksi ja villan tumman ruskeaksi.

Origanum majorana (Mauste)meirami

[englanti (sweet) marjoram, (knotted) marjoram · Mercenkosk, Mayorana]

Vihreä

Historia

Oreganoa käytettiin lääkinnällisissä tarkoituksissa jo antiikin ajan Kreikassa ja Roomassa. Sen lehdistä valmistettiin voidetta, joka auttoi kipeisiin lihaksiin. Plinius suositteli oreganoa myös skorpionin ja hämähäkin pistoksiin. Keskiajalla oreganoa käytettiin erilaisiin voiteisiin ja maustamaan ruokia. Uudisraivaajien mukana yrtti kulkeutui Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.

Oreganoa on käytetty värjäykseen ja se on mainittu joissakin värjäyskirjoissa, mutta koska se on ollut niin tärkeä mausteyrtti, sen muut käyttötarkoitukset ovat ajaneet usein värjäämisen edelle.

Muuta

Oreganon on uskottu suojaavan noidilta ja paholaisilta. Oreganon polttamisen uskottiin estävän paholaisen ja hänen palvelijoidensa yhteistyötä - siksi oreganoa poltettiin inkvisiittorien kuulusteluissa.

Sanotaan, että jos oreganoa laittaa meijerissä maitoon, se ei happane ukkosella.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.