-

Värjäys: Mallotus philippensis

(Rottlera tindoria Roxb.; Rottlera aurantiaca Hook, et Arn.; Croton philippense Lam.; Croton punctatum Retz.; Croton coccineum Willd.; Echinus philippensis Baillon
[Euphorbiacae]

englanti kamala, monkey face tree; (tuote) kamala powder · ranska (tuote) rottlire des teinturiers, croton tinctoria · indonesia kapasan · filippiinit banato · thaimaa kaai kat hin · vietnam rum noa · nepali (tuote) sinduri (punainen väriaine) · sanskriitti kapila · Kamela, Kamal, Punnaga Kesara

[kamala: NO2; kukinnot NY25]

Ikivihreä kamala, Mallotus philippensis voi kasvaa 25 metriä korkeaksi, mutta usein se on noin kymmenen metrin korkuinen puu. Alunperin Filippiineiltä kotoisin oleva kasvi on levinnyt Arabiaan ja Pakistaniin, Intiaan, kaakkoiseen Kiinaan ja Australian pohjoisosiin.

Kamala -värjäysaine on Mallotus philippinensis -tyräkkikasvin nystyrauhasten ja karvojen muodostamaa ruskeanpunaista jauhetta. Kamalan pääasiallinen väriaine on rottlerin.

Väriaine ei liukene veteen ja sillä voi värjätä puuvillaa, silkkiä, villaa, nailonia ja polyesteriä. Kasvin hedelmistä noin 10% sisältää kamala-väriainetta.

Itä-Intiassa ja eteläisessä Kiinassa kamala-väriä käytetään silkin värjäämiseen. Väri ei tarvitse puretetta ja silkkiin siitä jää sellaisenaan kirkkaan oranssi väri. Rautasuoloilla puuvillasta voi tulla ruskeanmusta. Ilman puretetta villa värjäytyy oranssiksi, alunalla tummemmaksi oranssiksi tai punaiseksi. Väriainetta kutsutaan nimellä sinduri. Kukinnoista saadaan puolestaan keltaista väriainetta.

Kirkkaan oranssi väri yleensä haalenee vähitellen auringonvalossa.

---

Kamalaa on käytetty myös matolääkkeenä.

Lähteitä / lukemista
Grieve, M A Modern Herbal. [botanical.com | 12X04]
Remington, Joseph P & Wood, Horatio C etc [ed] The Dispensatory of the United States of America, 1918. [ibiblio.org | 12X04]
Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetrenen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte.. Verlag von Fr. Eugen Köhler, Gera-Untermhaus, 1887.