-

Umbra (raaka/polttamaton | poltettu)

[englanti (raw, burnt) umber, mineral brown, natural brown iron oxide, euchrome, Italian earth, mineral brown, Sicilian brown · ruotsi umbra; turkisk umbra, siciliansk umbra, cyprisk umbra · norja umbra (rå | brennt), umbra cyprisk (Kyproksen umbra) · saksa umbra, Kaledonischbraun, Kastanienbraun, Mulm, Rehbraun, Sammetbraun, Cyprischgrün · hollanti rauwe omber · ranska terre d'ombre | terre d'ombre (naturelle |brle) · latina umbra, brunum, cicerculum, lapis fissus · espanja terra sombra, umbra · katalaani terra ombra (natural|tostada) · italia terra ombra, terra d'ombra (naturale | bruciata), bruno di Roma, bruno di Sicilia, bruno di Turchia, sombra de Italia, sombra de Venecia, terra d'ombra di Cipro, terra fine di Turchia · unkari umbra (timföld) · tsekki umbra (plen) · puola umbra (naturalna | palona) · venäjä umbra (naturalnaja | zzonaja) · sinopsis pressior]

Umbra on latinaa ja tarkoittaa varjoa. Sananmukaisesti esim. italian terra d'ombra tarkoittaa "varjon maa".

[PBr7, CI 77499 (77491, 77492)]

Umbra

Umbra on epäorgaaninen vihertävän ja punertavan ruskea kivennäisväri. Ruskean umbran sävyt syntyvät myös limoniitista. Muuten kuten sienna (jonka kanssa se jakaa saman pigmenttinumeron), mutta sisältää enemmän mangaadioksidia, minkä vuoksi umbran väri on keltaruskeampi.

Maavärin koostumus ei ole vakio, joten sen sävy ja ominaisuudet vaihtelevat.
FeO(OH)
Fe2O3 · MnO2

Fe2O3 · Al2O3 · SiO2 2H2O · MnO2

Parhailla umbrilla on lämmin, punertavanruskea väri, jossa on vähäinen vihertävä pohjasävy. Mitä korkeampi pigmentin mangaaniokdisipitoisuus on, sen kellertävämpi pigmentti on. Tummanpunaisia ja ruskeita umbravärejä (sisältävät rautaoksideja 45-70% ja mangaanioksidia 5-20%).

Ruskeita umbravärejä löytyy mm. Kyprokselta, Italiasta ja Hollannista. Hyvälaatuista umbraa saadaan Italiasta, paraslaatuisin Kyprokselta (Turkey umber). Aitoa Kyproksen umbraa on edelleen saatavilla. Hienoin Kyproksen umbra saattaa sisältää jopa 16% mangaanioksidia, englantilainen umbra sisältää mangaania yleensä 7%, ukrainalainen 4% ja saksalainen 1-2%. Kyproksen umbrassa on hieman sinertävä pohjasävy.

Umbrasta on sekä polttamaton tai raaka (raw) että poltettu (burnt) versio. Polttamaton umbra on kellertävä vaaleanruskea ja poltettu hyvin tumma ruskea.

Umbra on hyvin yleinen kaikenlaatuisissa taidemaaleissa sekä pastelleissa, mutta vähemmän käytetty värikynissä. Edullisemmissa taideväreissä se korvataan usein synteettisellä rautaoksidipunaisella tai marsruskealla.

Historia

Umbra-nimen historiasta on kaksi eri versiota. Toisen mukaan se on saanut nimensä joko Italian Umbrian alueen mukaan, josta sitä on alunperin kaivettu. Toisen mukaan nimi on tullut latinan varjoa merkitsevästä sanasta umbra, koska sitä käytettiin renessanssiajan maalauksissa varjojen korostamiseen. Jälkimmäinen lienee oikeassa, sillä alunperin umbraa tuotiin Turkista. Umbra ei tarkoita enää vain pigmenttiä, vaan on yleistynyt tarkoittamaan yleensäkin tietynsävyisiä ruskeita maavärejä, tai tiettyä ruskeaa sävyä.

Umbra on maaväri, jota on ollut saatavilla aikojen alusta, mutta pigmentti tuli todennäköisesti yleiseen käyttöön eurooppalaisessa taiteessa vasta renessanssiaikaan 1400-luvun lopulla. Umbraa on käytetty länsimaalaisessa maalaustaiteessa mm. korostamaan ihon tummia varjoja.

Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjassa vuodelta 1847 kuvaillaan umbran ominaisuuksia: kirjan mukaan umbra on pehmeää, mutta se ei tahraa, vaan on pikemminkin karhea ja niukka, ja tarttuu kieleen kiinni. Ure kertoo myös, että maalarit käyttävät sitä paitsi ruskeana väriaineena myös nopeuttamaan vernissan kuivumista.

Nimiä

Spanish brown, Euchrome, mineral brown ja Jacaranta ovat poltettua umbraa.

Polttamatonta umbraa ovat mm. Sicilian brown ja terra ombre.

Cappagh brown on irlantilainen umbraa sävyltään muistuttava, permanentti luonnonväri, mutta huonompilaatuinen.

Lähteitä / lukemista

Dictionarium Polygraphicum: Or, The Whole Body of Arts Regularly Digested. Vol II. C. Hitch and C. Davis in Pater-noster Row, and S. Austen in St. Paul's Church Yard, Lontoo 1735
Finlay, Victoria Colour. Travels Through The Paintbox. Sceptre; Hodder and Stoughton, Lontoo 2002
Gettens, Rutherford J & Stout, George L Painting Materials. A Short Encyclopaedia. D Van Nostrand Company, New York 1947
Janson, Jonathan Essential Vermeer [essentialvermeer.20m.com | 09I04]
Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
Will, Raymond & Kishi, Akihiro Pigments. CEH Marketing Research Report. Chemical Economics HandbookSRI International 2001
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.

Pigmenttikuva Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla