-

Primuliinikeltainen, tioflaviinikeltaiset

[englanti primuline yellow, thioflavine (yellow) · saksa primulin]

[direct Y59, CI 49000]

Primuliinit ovat tiatsoliväriaineita, joissa tiatsolirengas on yhtynyt bentseenirenkaaseen. Keltavihreä fluoresentti väriaine.

Primuliinikeltainen on natriumsuolojen sekoite ja sen molekyylissä on yhdistynyt vähintään kolme tiatsolirengasta. Tioflaviini T -väriä saadaan metyloimalla dehydrotiotoluidiinia metanolin ja kloorivetyhapon avulla. Tioflaviini S saadaan hioflavine S metyloimalla dehydrotiotoluidiinia rikkipitoisella hapolla.

Primuliinivärit olivat ensimmäisiä suoravärejä ja ne saadaan keltaisesta väriaineesta, primuliinista, joka värjää puuvillan samoin keinoin kuin suoravärit. Uutettuna saatu primuliinikeltainen ei kestä hyvin valoa ja siksi sillä on vain vähän käytännön merkitystä, mutta koska väriaine on amidopohjainen, se voidaan diatsonoida kuituun ja kehittää sitten fenoli- tai aminoliuoksissa, jolloin aikaansaadaan monen sävyisiä atsovärejä riippuen kehitteestä, jota käytetään: naftoleista saadaan kirkkaanpunaista, resorsiini tuottaa oranssin, fenoli keltaisia, naftylamiini ruskean jne.
[Kai]

Tioflaviinikeltainen T

[englanti thioflavine T]

[PY18?, BY1, CI 49005]

Patentoitu 1888 (C17H19N2SCl). Aikanaan yksi tärkeimmistä perustervaväreistä. Käytetty sekä substraattipigmenttinä että värjäysaineena - niin tekstiili- kuin lääketieteellisessä kudosvärjäyksessäkin.

Muita nimiä: acronol (lake) yellow T | TC, basic yellow T, brilliant | tannoflavine :T, citroflavine | nankai basic flavine | primoflavine | purimofurabin :8G, kansai basic flavine 8GO, methylene yellow N | NI, rhoduline yellow, setoflavin(e) T, thioflavin T | TCN | TG, thioflavine (T | TCN | TCND | TG)

Tioflaviinikeltainen S

[englanti thioflavine S]

[direct Y7, CI 49010]

Fluoresentti, veteen ja etanoliin liukeneva tiatsoliväriaine. Alkaliliuoksessa muuttuu chioramine yellow -väriksi, joka värjää puuvillan keltaiseksi.

Muita nimiä: chromine G, direct flavin S

Historia

Primuliinivärit olivat ensimmäisiä suoravärejä, esitelty n. 1880. Puuvillavärjäyksessä värit kestävät hyvin pesua, mutta niiden valonkesto ei ole kovin hyvä.

Käyttö

Väriaineita käytetään mm. lääketieteessä esim. amyloidien värjäämisessä. Niillä saattaa olla merkitystä mm. Alzheimerin taudin hoidossa.

Primuliinikeltaisella on värjätty keittämällä värjättävää tuotetta tunnin verran vedessä, jossa on 5% primuliinia ja tavallista suolaa 10-20%. Diatsonointiprosessissa värjätty ja huuhdeltu puuvilla liotetaan/huuhdellaan 5-10minuuttia kylmässä liuoksessa, jossa on natriumnitraattia sekä hieman rikkihappoa. Materiaalia ei saa sen jälkeen altistaa valolle, vaan kylmän vesiopesun jälkeen upottaa fenolia sisältävään 'kehitteeseen' (esim. naftolilla saa punaista) noin 5-10 minuutiksi. Tämän jälkeen puuvilla pestään vedellä. [Kai]