-

Marsmusta, musta rautaoksidi

[englanti (rautaoksidi) black oxide of iron; (marsmusta) mars black, anthracite black; magnetic oxide · ruotsi oxidsvart · norja jernoksyd sort · saksa (rautaoksidi) Eisenoxidschwarz · hollanti (rautaoksidi) ijzeroxidzwart · ranska (rautaoksidi) noire de fer, noir d'oxide de fer; (marsmusta) noir de mars · espanja (rautaoksidi) negro de oxido de hierro · portugali xido de ferro petro · italia (marsmusta) nero di marte; (rautaoksidi) nero di ossido di ferro, nero di schiuma di ferro, nero ferro · venäjä zelaznaja czornaja · puola czer zelazowa, marsowa · cherokee shen-da-saw-ba (luonnon musta rautaoksidi)]

[PBk11, E172i, CI 77499]

Marsmusta on synteettinen rautaoksidimusta (FeO), (Fe2O3), (magnetiitti Fe3O4). Se on peittävämpi kuin hiilimustat ja se on erittäin kestävä väri. Sen sävy on hyvin tumma, usein lievästi keltaiseen tai siniseen taittuva valmistustavasta riippuen.

Pigmentti kuivuu hyvin ja on siksi suosittu alustamaalaukseen. Sekoituksissa se on dominoiva väri, jota kannattaa käyttää varovasti. Pigmentti on hyvin yleinen kaikenlaatuisissa taidemaaleissa sekä kohtalaisen yleinen pastelleissa ja värikynissä.

Historia

1600-1700-lukujen tienoilla punaisia rautaoksidipigmenttejä (maavärejä) opittiin valmistamaan synteettisesti, muita hieman myöhemmin. Musta synteettinen rautaoksidipigmentti on tullut markkinoille noin 1800-luvun puolen välin tienoilla.

Nimiä

Sekä marsmustaa että luonnon mustia rautaoksideja on nimitetty magneettimustiksi (magnetic black), koska niillä on magneettisia ominaisuuksia. On arveltu, että vesiväreissä pigmentin omalaatuinen granulaatiotapa johtuu sen rautapartikkeleiden magnetisoitumisesta.

Väriä kutsutaan myös joskus rautamustaksi (iron black), mutta oikea rautamusta ei ole kuitenkaan pigmenttikäytössä.

Black rouge - rautaoksidi (ferrosoferric oxide), joka muodostuu korkeammissa lämpötiloissa kuin punainen rouge, 99% rautaa (Fe3O4). Kiillotusainetta, joka antaa mm. valkoiselle kullalle ja hopealle kauniin tumman sävyn. Käytetty mm. soitinteen kiiillottamiseen.

Käyttö

Käytetään mm. akryyliväreissä, joskus myös öljyväreissä. Paras mahdollinen musta vesiväreissä.

Muuta

Synteettisiä rautaoksidipigmenttejä kutsutaan usein nimellä mars- alkemistien rautaoksidista käyttämän Crocus Martis -nimen mukaan.

Mustaa rautaoksidia löytyy myös luonnosta. Magnetiitti on vahvasti magneettinen rautamalmimineraali, joka sisältää puhtaana 72% rautaa. Myös sitä jauhamalla voi valmistaa pigmenttiä, mutta sen laatu on epätasaista. Sen käyttö pigmenttinä on aivan minimaalista. Luonnon mustalla rautaoksidilla ei ole C. I. -numeroa. Käytännössä taidevärien mustat rautaoksidit ovat kaikki synteettisiä.

Lähteitä / lukemista
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003