-

Marsmusta, musta rautaoksidi

[englanti (rautaoksidi) black oxide of iron; (marsmusta) mars black, anthracite black; magnetic oxide · ruotsi oxidsvart · norja jernoksyd sort · saksa (rautaoksidi) Eisenoxidschwarz · hollanti (rautaoksidi) ijzeroxidzwart · ranska (rautaoksidi) noire de fer, noir d'oxide de fer; (marsmusta) noir de mars · espanja (rautaoksidi) negro de oxido de hierro · portugali xido de ferro petro · italia (marsmusta) nero di marte; (rautaoksidi) nero di ossido di ferro, nero di schiuma di ferro, nero ferro · venäjä zelaznaja czornaja · puola czer zelazowa, marsowa · cherokee shen-da-saw-ba (luonnon musta rautaoksidi)]

[PBk11, E172i, CI 77499]


Epäorgaaninen. Valmistustavan mukaan voi olla sinertävän tai rusehtavan musta; puhdas marsmusta on kuitenkin puhtaan mustaa. Musta rautaoksidi (FeO), (Fe2O3), (magnetiitti Fe3O4). Väri on peittävä ja sillä on noin kolme kertaa suurempi värjäysvoima kuin luumustalla. Permanentti. Luonnon musta rautaoksidipigmentti ei sovi taiteilijatarkoituksiin, mutta marsmusta on hyvin syvä, puhdas (jopa 97% rautaoksidia) ja peittävä väri. Sekoituksissa se on hyvin dominoiva väri.

Historia

1600-1700-lukujen tienoilla punaisia rautaoksidipigmenttejä (maavärejä) opittiin valmistamaan synteettisesti, muita hieman myöhemmin. Synteettisiä rautaoksidipigmenttejä kutsutaan usein nimellä mars- alkemistien rautaoksidista käyttämän Crocus Martis -nimen mukaan.

Nimiä

Magnetiitti on vahvasti magneettinen rautamalmimineraali, joka sisältää puhtaana 72% rautaa. Yleinen tummissa magmakivissä. Joskus rautaoksidimusta-nimellä viitataan magnetiittiin, mutta magnetiitilla ei ole merkittävää pigmenttikäyttöä. Mineraalista on kuitenkin valmistettu myös pigmenttiä, sillä esim. englanninkielessä on termi magnetite black.

Väriä kutsutaan myös joskus rautamustaksi (iron black), mutta oikea rautamusta ei ole kuitenkaan pigmenttikäytössä.

Black rouge - rautaoksidi (ferrosoferric oxide), joka muodostuu korkeammissa lämpötiloissa kuin punainen rouge, 99% rautaa (Fe3O4). Kiillotusainetta, joka antaa mm. valkoiselle kullalle ja hopealle kauniin tumman sävyn. Käytetty mm. soitinteen kiiillottamiseen.

Käyttö

Käytetään mm. akryyliväreissä, joskus myös öljyväreissä. Paras mahdollinen musta vesiväreissä.

Lähteitä / lukemista
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003