-

Isoindolinonikeltainen, isoindoliinikeltainen

Isoindolinonikeltaiset ovat kestäviä, mutta kalliita vihertävän tai punertavan keltaisia substraattipigmenttejä. Liitumainen ulkonäkö. Transparentti, hyvä värjäysvoima.

Isoindoliinikeltainen G

[englanti isoindoline yellow G, tetrachloroisoindoline]

[PY109]

Laadukas kirkas pigmentti, hyvä värjäysvoima. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Tuli markkinoille 1950-luvun puolessa välissä.

Isoindoliinikeltainen R, tetrakloori-isoindoliinikeltainen

[englanti isoindoline yellow R, tetrachloroisoindoline]

[PY110]

Transparentti syvä keltainen, hyvä valonkesto ja erityisen hyvä säänkesto, mikä tekee siitä suositun pigmentin teollisuuden tarpeisiin. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Tuli markkinoille 1950-luvun puolessa välissä.

Isoindolinonikeltainen

[englanti isoindoline yellow · saksa Paliotolgelb-orange]

[PY139]

Transparentti, syvänkeltainen, oranssihtava, pigmentti, jolla on erinomainen valonkesto. Lämmin punertava sävy. Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa. Tuotiin markkinoille 1960-luvun alussa.

Isoindolinonikeltainen

[englanti isoindoline yellow]

[PY173]

Vihertävä keltainen. Hyvä lasuuriväri. Markkinoilla 60-luvun puolesta välistä. Suosittu taiteilijaväreissä.

Isoindolinonikeltavihreä

[englanti isoindoline yellow-green]

[PY185]

Vihertävä keltainen.

Historia

Isoindolinoni- ja isoindoliinipigmentit kehitettiin suurinpiirtein samaan aikaan 1950-luvun puolenvälin tienoilla. Ensimmäisenä kaupalliseen käyttöön tulivat keltaiset, oranssit ja punaiset tetrakloroisoindoliinijohdannaiset. Keltaiset PY109 ja PY110 tulivat ensimmäisten isoindoliinipigmenttien joukossa markkinoille ja ovat edelleen isoindolinoni- ja isoindoliiniväreistä käytetyimpiä. Hieman myöhemmin markkinoille lanseerattiin oranssit ja keltaiset isoindolinonipigmentit, joista parhaiten tunnettu lienee isoindolinonikeltainen PY139.

 

Lähteitä / lukemista

Hunger, Klaus & Schmidt, Martin U. Industrial Organic Pigments: Production, Crystal Structures, Properties, Applications. John Wiley & Sons, 2019