-

International orange

[englanti International orange]

Hyvin kirkkaan huomio-oranssin sävynimi. Hieman tummempi ja sävyltään punertavampi kuin toinen huomiovärioranssi, safety orange.

Kirkkaan värin tarkoitus on erottua taustastaan, minkä vuoksi sitä käytetään mm. lentokentillä ja satamissa turvavärinä. Sävy näkyy myös mm. NASAn oransseissa avaruuspuvuissa.

Nimiä

International Orange 2221 on myös oranssin lyijykromaatin yksi nimitys.

Muuta

San Fransiscon Golden Gate -silta on maalattu vastaamaan International orange -sävyä, joskin se on hieman vaaleampi, mikä parantaa sen näkyvyyttä. Toisin kuin usein luullaan, sillan nimi ei tule sen väristä, vaan sijainnista. Silta ylittää kohdan nimeltä Golden Gate Strait, joka on San Fransiscon lahdelta Tyyneen valtamereen vievän väylän nimi. 1930-luvulla, kun silta rakennettiin, sen orassi väri oli poikkeuksellinen, eikä sen maalaaminen voimakkaan oranssiksi ollut mikään itsestäänselvyys, vaan arkkitehti Irving Morrow joutui myymään ajatuksensa päättäjille. Sillan maaliseos suunniteltiin erityisesti suojaamaan siltaa meren ja San Fransisco nlahdelle usein nousevan sumun ruostuttavilta vaikutuksilta. Alunperin, 1930-luvulla, silta maalattiin lyijypitoisella maalilla, mutta se poistettiin vuosien 1965-1995 välisenä aikana ja korvattiin sinkkimaalipohjustuksella ja akryylipinnoitteella.