-

Caput mortuum

[englanti caput mortuum, caput mortum, caput mortem, blood stone, mummy violet, violet hematite; ennen colcothar; Côte d'Azur violet · latina caput mortuum · italia caput mortum, colore morello, vetriolo romano bruciato, vetriolo cotto · ranska caput mortuum, tête de mort · ruotsi caput mortuum, dödhuvud, dödskalle · norja caput mortuum · tanska caput mortuum · puola caput mortuum, martwa glowa · corpum mortum · apteekkinimiä Crocus martis vitriolatus, Colcothar vitrioli, Oxidum ferricum]

[PR101]

caput mortuum

Caput mortuum on epäorgaaninen, tumma rusehtavan tai violetinpunainen synteettinen rautaoksidipigmentti, jota valmistetaan kalsinoimalla rautasulfaattia. Se on koostumukseltaan ferrosulfaattia sisältävää ferrioksidia (Fe2O3) tai (Fe2 (SO4)3) ja sisältää rautaoksidia, kipsiä ja savea. Kuumentamalla rautaoksidi muuttuu punaisemmaksi ja myös transparentimmaksi, jos pigmentti sisältää silikaatteja.

Yleensä caput mortuumilla tarkoitetaan nimenomaan keinotekoisesti valmistettua pigmenttiä, mutta ajoittain sillä viitataan myös luonnosta löytyvään violetinruskeaan (punaiseen) rautaoksidipigmenttiin.

Pigmentti on yleinen kaikenlaatuisissa taidemaaleissa sekä pastelleissa ja värikynissä.

Historia

Hurja nimi (englanniksi dead head, "kuollut pää") on aikojen saatossa kiehtonut tarinankertojia. Myyttien mukaan tummanpunaista maaväriä kaivettiin keskiajalla Lontoon vanhoilta kirkkopihoilta tai valmistettiin ihmisen jäänteistä. Yhden kertomuksen mukaan pigmentti on saanut nimensä jo antiikin aikoina, jolloin sen nimen insperoi taistelutantereella kuolleen päähän kuivunut samansävyinen veri. Todellisuus on kuitenkin hitusen tylsempää.

Alkemisteilla caput mortuum tarkoitti tislauksen tai sublimaation jätettä, joka oli arvoton jäännösaine, joka tunnettiin myös nimellä nigredo. Käytännössä pigmentti on eräänlaista raudasta syntynyttä ruostetta, joka oli alkemistien kannalta toissijainen aine. Alkemisteilla oli caput mortuumille myös graafinen symboli: ympyrä, jonka keskellä on kolme pistettä. Sen on katsottu olevan hyvin tyylitelty versio pääkallosta. Samaa symbolia käytettiin 1700-luvun kemiassa merkitsemään kemiallisen prosessin ylijäämää.

On hieman epäselvää, milloin keinotekoinen capuut mortuum oli saatavilla. Usein pigmentti mainitaan keskiajan keksinnöksi, eurooppalaisen alkemian alkuaikoihin, mutta monissa lähteissä mainitaan myös, että sitä valmistettiin ensi kerran rikkihapon valmistuksen sivutuotteena 1600- - 1700-luvuilla, kun rikkihappoa vielä valmistettiin rautasulfaatista (myöhemmin sitä valmistettiin kiisujätteistä).

Caput mortuumia pidetään yleisesti keskiaikaisena tuotteena. Sitä käytettiin mm. italialaisissa freskomaalauksissa 1200- ja 1300-luvulla, erityisen suosittua se oli 1500-luvulla.

Pigmentti on pitkään nimensä ja alkemiayhteyksiensä kautta kiehtonut monia. Tänä päivänä mystinen nimi on varsin vilkkaassa käytössä erilaisissa mystiikkaa, magiaa ja alkemiaa harrastavissa piireissä ja nimen väännös caput mortem näkyy mm. nykyajan kaupunkivampyyrien, goottien, asustemerkkinä. Myös taiteilijoita nimi on kiinnostanut ja se löytyy mm. useiden taidemaalauksien nimistä.

Käyttö

Pigmentti on hyvin peittävä. Soveltuu kaikkiin maalausmenetelmiin (toisten lähteiden mukaan ei suositeltavaa enkaustiikassa tai öljymaalauksessa. Käytetään myös kullan ja hopean kiillotusaineena.

Muuta

Monet pitävät caput mortuumia ja marsviolettia käytännössä samana värinä.

Nimiä

Côte d'Azur Violet on vaaleaa caput mortumia.

Terre du Renard valmistetaan kalsinoimalla caput mortuumia.

Virusmäki käsittelee Graafisessa tietokirjassaan caput mortuumin synonyymina englanninpunaiselle.

Lähteitä / lukemista

Eastaugh, Nicholas; Walsh, Valentine; Chaplin, Tracey & Siddal, Ruth Pigment Compendium: A Dictionary of Historical Pigments. Elsevier Butterworth-Heineman, 2004
Forsius, Arno Caput mortuum [saunalahti.fi/arnoldus]
Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
Virusmäki, Paavo Graafinen tietokirja. WSOY, Porvoo 1960
Artikkelit Coloriastossa: Hakusana: caput mortu(u)m

Pigmenttikuva Iconofilen [www.iconofile.com] luvalla