[englanti anthocyanins, enocianina, enocyanin · espanja antocianinas · hollanti anthocyanen · tanska anthocyaniner, drueskalsfarve · ruotsi antocyaner · norja antocyaner · islanti antsanlausnir]
[E163]
Antosyaani on yhteisnimitys kasvien solunesteessä ilmeneville vesiliukoisia sinipunaisille, sinisille ja punaisille flavonoidiväriaineille. Antosyaanit ovat happo-emäsindikaattoreita, eli ne ovat hyvin herkkiä pH-muutoksille. Luonnonantosyaanit ovat happamassa ympäristössä vakaita, mutta emäkseen mentäessä alkavat menettää väriään; monet muuttuvat värittömiksi, kun pH-arvo ylittää 8. Antosyaanien monet värivivahteet johtuvat niiden molekyylirunkoon liittyneistä sokeriryhmistä. Kun sokeriryhmää ei ole, yhdistettä kutsutaan antosyanidiiniksi (delfidiniini; pelargonidiini).
Antosyaani-sana tulee kreikan sanoista ánthos kukka + kyanos sininen.
Monissa kasveissa ja marjoissa on useita erilaisia antosyaaneja, ja ehkä myös muita väriaineita.
englanti delphinidin, delphinidine · ranska delphinidine
[E163b, CAS 13270-61-6]
C15H11O7+
Violetti tai sininen väriaine, joka antaa sinisen vivahduksen monille kukille, mm. orvokeille ja ritarinkannuksille. Sitä löytyy myös mm. hibiskuksen (Hibiscus sabdifera) punaisista kukista, eräistä viinirypälelajikkeista, karpaloista ja granaattiomenasta.
Väri muuttuu pH-arvon mukaan punaisesta (hapan) siniseen (emäs).
englanti malvidin, malvidine · ranska malvidine
[E163c, CAS 643-84-5]
C17H15O7+
Violetti antosyaniidiväriaine, jota löytyy mm. sinisistä viinirypäleistä (Vitis), esikoista, marjatuomipihlajan marjoista ja pensasmustikasta.
Väri muuttuu pH-arvon mukaan punaisesta (hapan ja neutraali) siniseen (emäs).
englanti pelargonidin, pelargonidine · ranska cyanidine
[E163d, CAS 134-04-3]
C15H11O5+
Oranssi väri, jota löytyy mm. kidneypavuista, punaisista kurjenpolvista, mansikoista, vadelmista, karpaloista, mustikoista ja granaattiomenasta.
englanti peonidine
[E163e, CAS 134-01-0]
C16H13O6+
Peonidiini antaa purppuranpunaisen värin muun muassa ruusuille ja pioneille - jälkimmäisestä se on saanut myös nimensä. Se antaa myös huikean sinisen värin kirjopäivänsinikukalle.
Väri muuttuu pH-arvon mukaan: punainen (pH2), kellertävän vaaleanpunainen (pH3), purppuranpunainen (pH5), sininen (pH8).
englanti petunidine
[E163f, CAS 1429-30-7]
C16H13O7+
Tummanpunainen tai violetti väriaine, jota löytyy mm. aronian marjoista ja monista viinirypäleistä. Myös "siniset" Indigo Rose -tomaatit saavat värinsä petunidiinistä.
englanti cyanidin, cyanidine · ranska cyanidine
[E163a, CAS 13306-05-3]
C15H11O6+
Purppuranpunainen antosyaniidiväriaine, jota löytyy mm. punaisista ruusuista (Rosa). Sitä löytyy myös useista marjoista, kuten viinirypäleistä, karpaloista, kirsijasta, vadelmasta, mustikasta ja seljanmarjoista sekä muista hedelmistä ja kasviksista kuten luumuista ja punakaalista. Amerikassa väriä saa käyttää lääke- ja kosmetiikkavärinä.
Väri muuttuu pH-arvon mukaan punaisesta (hapan) violetin (pH 7-8) kautta siniseen (emäs).
englanti aurantinidin
[CAS 25041-66-1]
C15H11O6+
Punainen vesiliukoinen väriaine, jota löytyy mm. inkaliljoista (Alstroemeria).
englanti europinidin
[CAS 19077-87-3]
C17H15O7+
Purppurainen vesiliukoinen väriaine, jota löytyy mm. lyijykukista (Plumbago).
englanti rosinidin
[CAS 4091-64-2]
C17H15O6+
Purppurainen väriaine, jota löytyy mm. punatalviosta (Catharanthus roseus).
Cyanidin-3-galactoside on punainen väri, jota saadaan mustasta soijapavusta ja punaisesta riisistä. Jauheena punertavaa tummanviolettia. Vaaleanpunainen happo-, purppuran punainen neutraaleissa ja sinimusta alkaliliuoksissa. Kestää verrattain hyvin kuumuutta ja valoa. Käytetään elintarvikevärinä (juomat, viinit, karamellit) ja kosmetiikassa.
Vitisiinit ja vitisidiinit (vitisins, vitisidin) ovat antosyaanivärejä, joita löytyy mm. punaviineistä. Pigmentin uskotaan muodostuvan käymisen aikana.
Kartamiini [Lue lisää]
Antosyaaneja löytyy mm. mustikoista (Vaccinium), karpaloista (Vaccinium oxycoccus) ja punaherukasta (Ribes rubrum).
Kasvien antosyaaniväritys suojaa kasveja UV-säteilyltä. Monien puiden punainen syysväri johtuu lehtien antosyaanimuodostuksesta - piilossa olleet antosyaanivärit pääsevät esiin, kun lehtien vihreä klorofylli alkaa hajota.
Antosyaaneja käytetään elintarvikeväreinä esim. hilloissa, karamelleissa, juomissa (kuten viini) ja jälkiruokavalmisteista. Lisäksi niitä käytetään jonkin verran kosmetiikassa. Koska antosyaanit ovat hyvin herkkiä happamuusarvon vaihteluille, eivätkä ne ole värinkestoltaan erinomaisia, niille on hyvin vähän käyttöä muussa väriteollisuudessa.
Antosyaaneilla on paljon terveysvaikutuksia ja niitä on tutkittu paljon myös lääkekäyttöä varten.