[englanti anthocyanins, enocianina, enocyanin · espanja antocianinas · hollanti anthocyanen · tanska anthocyaniner, drueskalsfarve · ruotsi antocyaner · norja antocyaner · islanti antsanlausnir · viro antotsüaniin]
[E163]
Antosyaanit on yhteisnimitys kasvien solunesteessä ilmeneville vesiliukoisia sinipunaisille, sinisille ja punaisille flavonoidiväriaineille. Antosyaanit ovat happo-emäsindikaattoreita, eli ne ovat hyvin herkkiä pH-muutoksille. Luonnonantosyaanit ovat happamassa ympäristössä vakaita, mutta emäkseen mentäessä alkavat menettää väriään; monet muuttuvat värittömiksi, kun pH-arvo ylittää 8. Antosyaanien monet värivivahteet johtuvat niiden molekyylirunkoon liittyneistä sokeriryhmistä. Kun sokeriryhmää ei ole, yhdistettä kutsutaan antosyanidiiniksi.
Antosyaani-sana tulee kreikan sanoista ánthos kukka + kyanos sininen. The Natural Organic Colouring Matters -kirjan (1918) mukaan termin lanseerasi Marquart kukkien värejä käsittelevässä kirjassaan Die Farben der Blüten (Bonn, 1835): hän käytti termiä kukkien sinisistä väreistä. Myöhemmin uskottiin jonkin aikaa, että kukkien punaiset ja purppuraiset värit olivat variaatioita samasta väriaineesta, ja nykyään antosyaani merkitseekin laajaa joukkoa eri väriaineita.
Monissa kasveissa ja marjoissa on useita erilaisia antosyaaneja, ja ehkä myös muita väriaineita.
Kts. delfinidiini
englanti malvidin, malvidine · ranska malvidine
[E163c, CAS 643-84-5]
C17H15O7+
Violetti antosyaniidiväriaine, jota löytyy mm. sinisistä viinirypäleistä (Vitis), esikoista, marjatuomipihlajan marjoista ja pensasmustikasta.
Väri muuttuu pH-arvon mukaan punaisesta (hapan ja neutraali) siniseen (emäs).
Kts. pelargonidiini
Kts. peonidiini
Kts. petunidiini
Kts. syanidiini
Cyanidin-3-galactoside on punainen väri, jota saadaan mustasta soijapavusta ja punaisesta riisistä. Jauheena punertavaa tummanviolettia. Vaaleanpunainen happo-, purppuran punainen neutraaleissa ja sinimusta alkaliliuoksissa. Kestää verrattain hyvin kuumuutta ja valoa. Käytetään elintarvikevärinä (juomat, viinit, karamellit) ja kosmetiikassa.
englanti aurantinidin
[CAS 25041-66-1]
C15H11O6+
Punainen vesiliukoinen väriaine, jota löytyy mm. inkaliljoista (Alstroemeria).
englanti europinidin
[CAS 19077-87-3]
C17H15O7+
Purppurainen vesiliukoinen väriaine, jota löytyy mm. lyijykukista (Plumbago).
englanti rosinidin
[CAS 4091-64-2]
C17H15O6+
Purppurainen väriaine, jota löytyy mm. punatalviosta (Catharanthus roseus).
Vitisiinit ja vitisidiinit (vitisins, vitisidin) ovat antosyaanivärejä, joita löytyy mm. punaviineistä. Pigmentin uskotaan muodostuvan käymisen aikana.
Kartamiini [Lue lisää]
Antosyaaneja löytyy mm. mustikoista (Vaccinium), karpaloista (Vaccinium oxycoccus) ja punaherukasta (Ribes rubrum).
Kasvien antosyaaniväritys suojaa kasveja UV-säteilyltä. Monien puiden punainen syysväri johtuu lehtien antosyaanimuodostuksesta - piilossa olleet antosyaanivärit pääsevät esiin, kun lehtien vihreä klorofylli alkaa hajota.
Antosyaaneja käytetään elintarvikeväreinä esim. hilloissa, karamelleissa, juomissa (kuten viini) ja jälkiruokavalmisteista. Lisäksi niitä käytetään jonkin verran kosmetiikassa. Koska antosyaanit ovat hyvin herkkiä happamuusarvon vaihteluille, eivätkä ne ole värinkestoltaan erinomaisia, niille on hyvin vähän käyttöä muussa väriteollisuudessa.
Antosyaaneilla on paljon terveysvaikutuksia ja niitä on tutkittu paljon myös lääkekäyttöä varten.
Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.