-

Musta prinssi, Edward Plantagenet

Edward Plantagenet, P.O.W, KG, oli kuningas Edward III:n vanhin poika. Hän oli aikansa älykkäimpiä kenraaleja, ja komensi englantilaisia kentällä Poitiersissä 1356 (ylipäällikkö, isä kuningas, piti strategista päämajaansa läheisessä myllyssä). Hän oli myös tunnettu ritarillisuudestaan. Vankejaan, kuten Ranskan kuningas Jean II ja konnetaabeli Bertrand du Guesclin, hän kohteli kunnioittavasti.

Nimi "Musta prinssi" (The Black Prince) on myöhempää perua - häntä ei eläessään kutsuttu sillä nimellä -, ja syntynyt vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hänen kypäränsä, joka on yhä tallella, on todellakin väriltään musta, mutta oletettavasti musta väri johtuu raudan hapettumisesta pinnalta rauta(II)oksidiksi, koska kypärää ei ole käytön jälkeen huollettu. Mustasta väristä on oletettu, että hänen varusteensa ovat olleet kokonaan mustia, ja tästä nimi.

1300-luvulla oli tapana, että ennen taisteluun lähtemistä varusteet kiillotettiin "pesukoneessa", tynnyrissä, jossa oli hienoa hiekkaa. Varusteet pantiin tynnyriin ja sitä pyöritettiin; hiekka hioi oksidin ja ruosteen pois, ja saatiin hopeanhohtoiset, kiiltävät, haarniskat. Toisinaan oli myös tapana polttaa varusteiden pintaan pellavaöljyä, joka suojasi ruostumiselta; mikäli liekki oli tällöin liian kuuma, seurauksena oli varusteiden mustuminen. Tästä myös musta väri.

[Susanna Viljanen]