-

Ametisti

[englanti amethyst]


Ametisti on kvartsilaji (SiO2). Ametistia saa suhteellisen helposti, joten sen hinta on edullinen. Parhaat ametistikaivokset sijaitsevat Zambiassa ja Brasiliassa, mutta sitä louhitaan myös Uruguayssa, Sri Lankassa, Meksikossa, Venäjällä, Zimbabwe-Rhodesiassa ja Arizonassa.


Roomalaisessa tarustossa ametistin synnystä kerrotaan näin: viininjumala Bacchus vannoi suutuksissaan, että tiikerit söisivät ensimmäisen ihmisen, joka tulee häntä vastaan Amethyst- neito oli matkalla palvomaan jumala Dianaa, joka pelasti hänet muuttamalla hänet kiveksi. Katuva Bacchus kaatoi viiniä kiven päälle ja se muuttui violetiksi kiveksi - ametistiksi. (Joidenkin lähteiden mukaan tarina tunnettiin jo Kreikassa - päähenkilönään Dionysos).

Ametisti on suosittu ja arvostettu (koru)kivi, joka löytyy mm. Englannin kuninkaallisesta valtikasta ja Walesin prinssin kruunusta. Ametistin on uskottu kuvaavan hurskautta ja rohkaisevan selibaattiin, joten sitä käytettiin hyvin paljon keskiaikaisten kirkkojen koristelussa. Sitä on käytetty vaatimattomuuden ja hurskauden vertauskuvana ja sillä on uskottu olevan parantavaa voimaa. Katolisilla piispoilla on ametistisormukset ja joissakin seremonioissa käytetään ametistiastioita. Kivestä tuli suosittu materiaali rukousnauhoihin - violetti on katumuksen väri.

Antiikin aikana ametistin uskottiin estävän juopuminen (nimikin juontuu kreikkalaisesta sanasta a-methysios - ei-päihtynyt; methy= viini, methyein=päihtynyt). Juopumuksen estoon auttoi ametistiamuletti, mutta parhaiten voima tehosi, jos nautti viininsä ametistikupista.

Vanhassa Testamentissa (Toinen Mooseksen kirja 28:17-21) ametisti on yksi niistä kahdestatoista kivestä, jotka kiinnitetään Jumalan käskystä papin rintakilpeen (Kiviä olkoon Israelin poikain nimien mukaan kaksitoista, yksi kutakin nimeä kohti...)

Renessanssiaikaan ametistista tuli nöyryyden ja pidättyväisyyden symboli.New Age -liike jatkaa ametistin käyttämistä parannuskivenään. Sitä pidetään etenkin puhdistavana ja voimistavana. Henkisesti ametisti selkiinnyttää mieltä ja rauhoittaa - minkä vuoksi siihen liitetään rauhanajatus.

Kvatsikallot kummittelevat

Maailmalta - ei siis vain yhdestä paikasta - on löytynyt 13 vanhaa kvartsista valmistettua, ihmiskallon muotoista esinettä. Näistä ainakin kahta on tutkittu tarkemmin: Guatemalasta 1900-luvun alussa löytynyttä ametistikalloa ja kirkkaasta kvartsista valmistettua 'mayalaisten kristallikalloa', jotka vietiin 1980-luvun alussa tarkemmin tutkittaviksi Kaliforniaan. Molemmat kallot oli kaivettu vastoin kvartsin normaalia kiderakennetta - minkä pitäisi olla käytännössä mahdotonta. Mahdotonta ainakin, jos kallot on valmistettu vuosisatoja sitten ilman nykytekniikan apua...Mitä ametistiin liittyy...?
· helmikuussa syntyneiden synnyinkivi
· keskiviikko
· klo 08.00 aamulla
· 17. hääpäivä


[Lue ametistista väripigmenttinä][Kivet -sivulle]