-

Värjäys: Phellodendron

Amurinkorkkipuu Phellodendron amurense (Philodendron amurence)

[Rutaceae]

[englanti Amur cork tree, Amur corktree · japani kihada, kiwada · kiina 黄柏 (huáng bǎi); 黄檗 (huáng bò) · venäjä Бархат амурский, бархатное дерево, пробковое дерево · ranska arbre liège de Chine]

Amurinkorkkipuu kasvaa luontaisena Kaukoidässä, mm. Kiinassa, Korean niemimaalla ja Venäjällä. Puun pääasiallinen väriaine on sen kuoresta ja sisäkuoresta saatava keltainen berberiini. Käytetään Japanissa mm. värjäämisessä sekä kankaiden ja kirjojen painannassa. Perinteinen kiinalainen puun sisäkuoresta saatu värjäysaine on nimeltään huangbo.

Historia

Amurinkorkkipuun kuorta on käytetty todistetusti väriaineena ainakin Japanissa sekä Kiinassa. Japanissa keltaista väriä on käytetty sekä tekstiilien värjäämiseen ja painamiseen että grafiikan painovärinä.

Kiinassa amurinkorkkipuun perinteinen keltainen värjäysväri on ollut nimeltään (translitteroinnista tai translitterointikielestä riippuen) huangbo tai huang bai. Amurinkorkkipuun sisäkuorta on käytetti uskonnollisten sekä valtion virallisten dokumenttien värjäämiseen keltaiseksi. Berberiiniä on löytynyt myös vanhoista kiinalaisista Dunhuangin käsikirjoituksista. Puun kiinankielinen nimi tarkoittaa sananmukaisesti "keltaista kuusta".

British Libraryn Stein-kokoelmaan kuuluva Diamond Sutra on maailman vanhin painettu ja päivätty (11.5.868) dokumentti - todennäköisimmin amurinkorkkipuulla värjätty.

---

Toista perinteistä itäaasialaista väriainetta chang-an (?) valmistettiin amurinkorkkipuun kuoresta ja Gardenia -kasvin sekoituksesta.

Käytetty myös lääkintätarkoituksiin. Amurinkorkkipuun kuori on yksi kiinalaisen lääketieteen tärkeimmistä aineista. Sen apteekkinimi on Cortex Phellodendri.

Lähteitä / lukemista

Bell, S. E. J. & Bourguignon E. S. O. & Dennis A. C. & Fields, J. A. & McGarvey J. J. & K. R. Seddon Identification of Dyes on Ancient Chinese Paper Samples Using the Subtracted Shifted Raman Spectroscopy Method Anal. Chem. 2000, 72, 234-239
Leona, Marco & John. R. Lombardi Identification of berberine in ancient and historical textiles by surface-enhanced Raman scattering. Journal of Raman Spectroscopy 2007; 38: 853–858