-

karmosiini, atsorubiini

[englanti carmoisine, azorubine, acid red B · ranska azorubine · saksa Azorubin, Carmoisin · hollanti karmozijnrood · portugali azorrubina · tanska azorubin · ruotsi azorubin, karmosin · norja azorubin, karmosin · islanti azórúbín] [AR14, E122, food red 3, ext D&C red#10, CI 14720]


Karmosiini on karmiininvärinen punainen tai sinipunainen monoatsoväriaine (C20H12N2Na2O7S2). Jauhemuodossaan väriltään punaisesta kastanjanruskeaan.

käyttö
Käytetään elintarvikeväriaineena, tyypillisimmin makeisissa, marsipaaneissa ja erilaisissa jälkiruokahyytelöissä. Yksi pahiten sivuoireita aiheuttavista elintarvikeväreistä, vaarallinen etenkin astmaatikoille ja aspiriinille allergisille; saattaa olla myös karsinogeeninen. Tyypillisesti konfeteissa, marsipaaneissa, viinikumikarkeissa, jäätelössä, jälkiruoissa, makeisissa. Käytetään lakkana myös joissakin tableteissa. Käyttö elintarvikevärinä kielletty kokonaan Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, Japanissa ja USAssa.

Väriainetta käytetään myös mm. shampoon, kylpyvaahdon, suihkugeelien, nestemäisten saippuoiden, suuvesien, yleispuhdistusaineiden ja astianpuhdistusaineiden värjäämiseen. Myös kosmetiikassa tuotteisiin kuten puutereihin ja huulipuniin.

muuta
Joissakin yhteyksissä karmosiinilla viitataan kermekseen (karmiini) ja joskus myös kokenilliin (karmiini, kokkiini).